pokretanjE multilateralizma

Ministri trgovine G20 obvezali se na poštenu raspodjelu cjepiva

12.10.2021 u 22:57

Bionic
Reading

Ministri trgovine zemalja G20 obvezali su se u utorak da će promicati "pravednu raspodjelu" cjepiva protiv covida-19, posebice ukidanjem "ograničenja izvoza" i raditi na "multilateralnom i transparentnom trgovinskom sustavu"

Njihova zaključna deklaracija, usvojena nakon sastanka u Sorrenteu na jugu Italije, znak je "pokretanja multilateralizma", jamčio je novinarima ministar vanjskih poslova Luigi Di Maio čija zemlja predsjeda G20.

"Moramo osigurati veću cirkulaciju cjepiva i tvornice za njihovu proizvodnju u zemljama u razvoju", izjavio je za agenciju France presse u sklopu sastanka ministar za francusku vanjsku trgovinu Franck Riester.

U svijetu je proizvedeno i primijenjeno više od šest milijarda doza cjepiva protiv covida-19, ali samo 1,4 posto stanovnika zemalja s niskim prihodima je cijepljeno, prema 58 posto stanovnika bogatih zemalja, istaknula je početkom listopada generalna direktorica Svjetske trgovinske organizacije (WTO), Ngozi Okonjo-Iweala.

Približavanjem dvanaeste ministarske konferencije WTO-a predviđene od 30. studenoga do 3. prosinca u Ženevi, ona je pozvala članove organizacije da dogovore "snažan odgovor na pandemiju" i postave temelje "pravednije raspodjele" cjepiva.

Drugi izazov pregovora je "olakšavanje korištenja iznimki prava intelektualnog vlasništva kako bi se omogućila proizvodnja svuda u svijetu", objasnio je Riester.