SULUDA TUŽBA

Ministarstvo pokušava zatvoriti Zelenu akciju

23.09.2009 u 18:28

Bionic
Reading

Zbog prosvjednog performansa u kojem je ispred zgrade Ministarstva zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva na par sati izloženo pedesetak ambalaža od boja i lakova u obliku upitnika, Zelenoj akciji prijeti novčana kazna u ukupnom iznosu od 350.000 do 800.000 kuna jer je spomenuto ministarstvo pokrenulo apsurdan prekršajni postupak protiv udruge pred Prekršajnim sudom u Zagrebu, priopćili su iz te eko udruge

Prosvjedni performans Zelene akcije Ministarstvo u optužnom prijedlogu interpretira kao odlaganje opasnog otpada u okoliš. Zelena akcija je, naime, upravo tim prosvjednim performansom uspjela potaknuti nadležne institucije da bolje provode Zakon o otpadu.

Tomislav Tomašević

Prema optužnom prijedlogu, koji u toj udruzi ocjenjuju apsurdnim, Ministarstvo traži još i da zagrebački Prekršajni sud, kao odgovornu osobu, predsjednika Zelene akcije Tomislava Tomaševića kazni sa 50.000 do 100.000 kuna.

Tomašević je ustvrdio da to ne može biti greška jer su 7. rujna poslali dopis ministrici Marini Matulović-Dropulić u kojem su je upoznali s tom situacijom, ali im ona nije odgovorila.

Ukoliko Prekršajni sud u presudi odredi takve novčane kazne, Zelenoj akciji prijeti zatvaranje jer je neprofitna udruga koja sredstva od donacija može koristiti isključivo namjenski, tj. za projekte zaštite okoliša.

'Smatramo da je riječ o perfidnom pokušaju gašenja najveće hrvatske udruge za zaštitu okoliša', ocijenio je Tomašević.

Jagoda Munić

Toni Vidan

Zelena akcija zahtijeva od Ministarstva da odustane od prekršajnog postupka te počne tužiti prave zagađivače, a od predsjednice Vlade RH Jadranke Kosor traže da sankcionira političkiodgovorne za ovaj, kako su istaknuli, perfidan pokušaj gašenja najveće hrvatske udruge zazaštitu okoliša.

Reakcija Ministarstva zaštite okoliša

Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva priopćilo je danas da 'sve insinuacije Zelene akcije odbacuje kao neosnovane'.

'Prema Zelenoj akciji Ministarstvo je postupilo kao i prema svakom drugom subjektu. Ministarstvo je dužno podnijeti prekršajnu prijavu, a o kazni i visini kazne odlučuje Prekršajni sud', navodi to ministarstvo.

Ministarstvo također ističe da Zelena akcija s njim nije kontaktirala te da su njezini aktivisti nakon performansa otišli i ispred zgrade ostavili limenke i kante s opasnim otpadom, po koje su došli kad su dobili rješenje inspekcije zaštite okoliša da ih moraju ukloniti i za njih se pobrinuti na zakonit način.

'Sve insinuacije na račun Ministarstva odbacujemo kao neosnovane. Svoj postupak koji nema veze s pravilnim postupanjem s opasnim otpadom Zelena akcija ne može takvim etiketiranjem opravdati', navodi to ministarstvo.

Ministarstvo također ističe da je Zelena akcija prosvjed održala ispred njegove zgrade iako, s obzirom na ono čime se bavi, a i zbog educiranja javnosti, zna da ono nije prava adresa za prosvjed, nego Grad Zagreb.

Ministarstvo tvrdi kako je lokalna zajednica na temelju Zakona o otpadu dužna na svojem području postaviti odgovarajuće spremnike i osigurati reciklažna dvorišta za odvojeno prikupljanje otpada. Pri skupljanju komunalnog otpada iz njega se mora izdvojiti opasni otpad.

Komunalne tvrtke dužne su otpadne boje i lakove preuzimati od građana i pobrinuti se za njih preko ovlaštenih tvrtaka s kojima su industrijske tvrtke to dužne izravno ugovoriti, navodi Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva.