KAMENI MISTERIJ DALMATINE

Ministarstvo kulture zaštitilo 60 kamenih kugli

  • Autor: Jure Divić
  • Zadnja izmjena 15.04.2010 11:51
  • Objavljeno 15.04.2010 u 11:51
Kamene kugle  pronađene na gradilištu auto ceste

Kamene kugle pronađene na gradilištu auto ceste

Izvor: tportal.hr / Autor: Jure Divić / tportal

Kamene kugle pronađene na gradilištu buduće dionice Dalmatine kod Vrgorca su vrlo vrijedni nalazi i bit će pod zaštitom Državnog zavoda za zaštitu prirode. Ministarstvo kulture već je zaštitilo 60 pronađenih kamenih kugli

Prošle godine nakon nalaza zanimljivih kamenih oblika Ministarstvo je zatražilo pokretanje istraživanja, a potom i zaštite lokaliteta od Dubrovačko-neretvanske županije na čijem je području nalazište, na rubnom dijelu općina Vrgorac i Metković.

Kako doznajemo, 60 kugli je odneseno na zaštitu u Državni zavod za zaštitu prirode, ali velik broj kugli je završio na deponiju gdje su ih kamioni iskrcavali zajedno s drugim iskopanim materijalima s gradilišta.

Kugle spadaju pod zaštitu prirode zakonom koji je Hrvatski sabor donio 2005. godine, po kojemu ih je zabranjeno uzimati s nalazišta (čl. 110, NN 70/05), člankom 20. st. 3. istog zakona one su vlasništvo Republike Hrvatske, ali nekoliko kugli je zasigurno završilo u kućnim zbirkama pojedinaca jer svi smatraju da se radi o vrijednom nalazu.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi