(ne)razvrstavanje otpada

Ministarstvo: Komunalci će morati ojačati mehanizme kojima se utvrđuje počinitelj

24.11.2023 u 15:49

Bionic
Reading

Iz Ministarstva gospodarstva u petak su izvijestili da analiziraju posljedice koje će nastati nakon što je Ustavni sud ukinuo članak Zakona o gospodarenju otpadom da komunalno poduzeće - kada se ne može utvrditi tko ne razvrstava otpad - može naplatiti kaznu svima koji koriste spremnik

"Za sada još uvijek analiziramo sve posljedice koje će nastati ukidanjem ove odredbe. Ponašanje pojedinaca za koje je propisana ugovorna kazna nije prihvatljivo i posredno nanosi štetu svim građanima. Stoga će komunalni redari, zajedno sa davateljima javne usluge, morati ojačati mehanizme kojima se utvrđuje počinitelj", rekli su Hini u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja, reagirajući na odluku Ustavnog suda.

U Ministarstvu kažu da sada, nakon ukidanja spomenute odredbe Zakona, ako se dogodi situacija koja je obuhvaćena ugovornom kaznom, primjerice odbacivanje pogrešne vrste otpada u spremnik i drugo, a davatelj javne usluge ne utvrdi počinitelja, sanaciju takvog postupka će, kao i do sada, izravno snositi davatelj javne usluge.

Međutim, dodaju, za nastali trošak neće više moći teretiti sve korisnike zajedničkog spremnika, već će ih ubuduće snositi svi korisnici na tom području i to plaćanjem više cijene za javnu uslugu ili kroz proračun jedinice lokalne samouprave.

U Ministarstvu podsjećaju da je odlukom Ustavnog suda ukinut članak 72. stavak 4. Zakona o gospodarenju otpadom kojim je bilo propisano da kad više korisnika usluge koristi zajednički spremnik, nastalu obvezu plaćanja ugovorne kazne u slučaju kad se ne utvrdi odgovornost pojedinog korisnika snose svi korisnici usluge koji koriste zajednički spremnik sukladno udjelima u korištenju spremnika.

Objašnjavaju da je namjera ukinute odredbe Zakona bila da zajedničko korištenje spremnika za otpad predstavlja i zajedničku odgovornost za način korištenja među osobama koje koriste taj spremnik s mogućnosti da - ako se utvrdi pojedinačna odgovornost - zajednička odgovornost prestaje.

"Takav pristup je trebao omogućiti jedinicama lokalne samouprave i davateljima javne usluga veću disciplinu i savjesnost korisnika javne usluge za odvajanje otpada i smanjenje količine miješanog komunalnog otpada koji se odlaže na odlagališta, a što u konačnici znači povećanje recikliranja otpada i smanjenje odlaganja otpada, odnosno ispunjenje cilja", ističu u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja.

Tportal je i na WhatsAppu

Želite dobivati najvažnije vijesti dana na WhatsApp: Zapratite tportalov kanal OVDJE i kliknite 'Prati'