OD BRODOSPLITA DO OPATIJE

Ministar Vukelić: Vraćam se!

vukelić puška vhs

vukelić puška vhs

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Danijel Tuškan

Ministar obrane Branko Vukelić, u razgovoru s novinarima Jutarnjeg lista najavljuje povratak u Vladu, iz Opatije u kojoj se oporavlja od srčanog udara

Prije točno mjesec dana, Vukelić je, usred noći, osjetio je snažnu bol u prsima i kaže da je odmah znao što mu se događa.

Nije ga uhvatila panika, ustao je i odvezao se u bolnicu. Rezultat: dva ugrađena stenta, zadovoljavajući oporavak i odluka da neke stvari u životu definitivno mora presložiti.

Prestanak pušenja

Prva velika odluka, koja će sigurno razveseliti ministra Darka Milinovića, odricanje je od duhanskog dima. Kao strastvenom pušaču nije bila laka, a vjeruje da neće pokleknuti. Druga, dok se oporavlja zamrznuo je sve ministarske aktivnosti, nema razgovora o teškim temama i politici, koja ga je dijelom i stajala zdravlja.

'Do te noći nisam imao nikakvih problema, ali malo genetike, prebrze životne vožnje i dogodilo se kao i mnogima. Bio sam uvjeren da je to prolazna neugodna epizoda u životu koju ću brzo svladati i bio sam u pravu. Dijagnoza je bila potpuno začepljenje jedne arterije. To se ne dogodi preko noći, već je posljedica ovih šest godina koliko sam ministar, a i onih prije, naprosto previše prebrzog života', govori Vukelić, ministar s uvjerljivo najlošijim kritikama u ocjenama rejtinga Vlade koje vuče još od šefovanja gospodarskim resorom.

Slučaj Brodosplit ga ne zabrinjava

Zbog četiri i pol milijuna dolara koji su zaobilaznim prekomorskim kanalima s računa škvera završili na privatnim računima Drage Mačeka te još četvorice Splićana, do danas kritičari iz redova opozicije propitkuju koliko je i sam Vukelić u toj aferi uprljao prste. Iako nije na listi osumnjičenih, u epicentru skandala drži ga činjenica što je kao resorni ministar u vrijeme potpisivanja spornog ugovora šefovao i Nadzornim odborom splitskog brodogradilišta. Taj ga slučaj, kaže, ne zabrinjava, prepušta pravosuđu da posao odradi do kraja.

Osim Brodosplita, ministra prati i lokalna, karlovačka afera - gradnja mosta do njegova naselja u predgrađu, odnosno građevinski pothvat koji, prema tvrdnjama kritičara, osim Vukelićeva privatnog interesa nema ama baš nikakvog investicijskog opravdanja. Sve to, barem nas tako uvjerava, do daljnjega je potisnuo u drugi plan, oporavak je prioritet.

Na naše pitanje koliko su ga te kritike i loše ocjene osobno pogodile odgovara: 'Nisu, uvijek sam radio intenzivno i dobro, zbog toga i jesam tako dugo u Vladi. A vjerojatno sam tim odnosom prema poslu potpomogao i ovoj svojoj bolesti.'

Više ribe, manje mesa

Čim stekne punu formu, a očekuje da će to biti do kraja godine, vraća se na posao.

Ministarski mandat namjerava odraditi do kraja, jedino će nastojati svakog dana pronaći vremena za fizičke aktivnosti. I održati novi light režim prehrane, više ribe, manje mesa. U ova tri opatijska tjedna pojeo je, kaže, više ribe nego u posljednje tri godine i zaključio da to i nije loše.

'Bolest me suočila s pitanjem mogu li svoj posao raditi na malo drukčiji način. O tome ću, kad se vratim kući, porazgovarati najprije s obitelji, a već sam sastavio i raspored gdje ubacujem i svakodnevno održavanje fizičke kondicije', poručuje Vukelić.

'Ja sam sa svima dobar

Priznaje da se telefonom čuo s bivšim potpredsjednikom Damirom Polančecom nakon ostavke.

'Zaželio sam mu svako dobro, zahvalio na dobroj suradnji u Vladi, a on je meni poželio brzi oporavak', kaže Vukelić. Na pitanje o kadrovskim inovacijama u Vladi, dolasku Đure Popijača, i to na vruću fotelju ministra gospodarstva, za koju i iz vlastita iskustva zna da je teška, odgovara da Popijača dobro poznaje. S njime je surađivao dok je bio na funkciji ministra gospodarstva. Vjeruje da će u timu dobro funkcionirati jer, tvrdi, ni jedan ministar ne može sam odgovoriti na sve izazove, prvenstveno u brodogradnji, ali i drugima. Ocjenjuje da Popijač ima dovoljno znanja da posao može odraditi dobro.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi