U POSJETI ISTRI

Ministar Vrdoljak: Idem proučiti što je kulturno dobro

ivan vrdoljak

ivan vrdoljak

Izvor: tportal.hr / Autor: Konstanca Mitrović

Istarski župan Ivan Jakovčić organizirao je danas u sjedištu županije susret svih gradonačelnika i načelnika Istre s Ivanom Vrdoljakom, ministrom graditeljstva i prostornog uređenja RH

S čelnicima županije te istarskih gradova i općina ministar je razgovara o projektima energetske učinkovitosti, prostornom planiranju, legalizaciji, problemima bespravne gradnje na pomorskom dobru te projektu Brijuni Rivijera.

Prema riječima župana Jakovčića, vodio se vrlo sadržajan razgovor, pri čemu je ministar Vrdoljak gradonačelnike i načelnike istarskih općina pozvao da se maksimalno aktivno uključe u kreiranje novog Zakona o postupanju s nezakonito izgrađenim zgradama.

'Također, razgovarali smo o uključenju Istre u program obnove zgrada temeljem energetske učinkovitosti. Kandidirali smo sedam zgrada kao Istarska županija, no bit će ih sigurno još dosta i vjerujem da ćemo imati nepodijeljenu podršku Ministarstva', izjavio je novinarima župan Jakovčić.

'Dotakli smo se izmjena Zakona o prostornom uređenju, gdje sam stvarno zamolio ljude koji rade u Zavodu za prostorno uređenje Istre, župana, gradonačelnike i načelnike da nam pomognu u kreiranju zakona koji će biti 'zakon svih nas', koji će čuvati prostor, ali koji neće biti kamen spoticanja pri bilo kakvom sudaru investitora i građana sa uredima za izdavanje dozvola i uredima za prostorno planiranje', kazao je ministar Vrdoljak.

U izmjene tog zakona ići će se tijekom nekoliko sljedećih mjeseci, a zatim bi trebala uslijediti tijekom rujna javna rasprava da bi, kako je najavio ministar, prije kraja godine usvojili zakon.

'Razgovaralo se i o Zakonu o postupanju s nezakonito izgrađenim zgradama, čiji će konačni prijedlog ići na Vladu za nekoliko tjedana, a onda i u saborsku proceduru prije ljeta', veli Vrdoljak, dodajući da je svaka hrvatska regija posebna u pogledu tog zakona, pa se tako razgovaralo i o problemima i prednostima Istre, te kako i u kojoj mjeri napraviti što pošteniji i uredniji zakon.

Ministar Vrdoljak, nakon susreta s pulskim gradonačelnikom Borisom Miletićem, tijekom jednodnevnog, ali vrlo intenzivnog radnog boravka u Istri, posjetit će i lokacije projekta Brijuni – Rivijera. Naime, kako je podsjetio, član je Povjerenstva Razvojnog projekta Brijuni – Rivijera, što je bila jedna od prvih odluka Vlade.

'Idem proučiti što je kulturno dobro. Treba sačuvati kulturno dobro, ali u pravom trenutku i na pravom mjestu', izjavio je novinarima. Pojasnio je da je upoznat sa svim temama i problemima oko realizacije tog projekta, o čemu ga je također informirao i župan Jakovčić.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi