odbio ponudu kancelara

Ministar vanjskih poslova Sebastian Kurz za nove izbore u Austriji

12.05.2017 u 14:14

Bionic
Reading

Austrijski ministar vanjskih poslova i član predsjedništva Austrijske narodne stranke (ÖVP) Sebastian Kurz odbacio je u četvrtak u Beču ponudu preuzimanja funkcije dokancelara i nastavka koalicije sa Socijaldemokratskom strankom Austrije (SPÖ) te se izjasnio za prijevremene izbore

'Mislim da odluku o tomu u kojem smjeru se sada treba kretati naša zemlja trebaju donijeti građani na prijevremenim izborima', rekao je Kurz na izvanrednoj konferenciji za tisak u Beču.

On je dodao kako je svjestan da 'mnogi to vide drugačije', ali da on smatra kako su raspuštanje vlade i prijevremeni izbori 'najbolje rješenje'.

On je time odbacio ponudu austrijskog kancelara Christiana Kerna (SPÖ), koji je Kurzu ponudio da zauzme mjesto dokancelara u zajedničkoj, koalicijskoj socijaldemokratsko-narodnjačkoj vladi, nakon što je predsjednik ÖVP-a i dokancelar Reinhold Mitterlehrer u srijedu podnio ostavku na stranačke dužnosti zbog 'nedovoljne podrške unutar stranke', posebice u svezi s trajnim trzavicama unutar koalicijske vlade.

Kurz je rekao kako bi bilo neodgovorno nastaviti s radom vlade u novonastaloj situaciji.

'Nastavak rada u ovakvim okolnostima bi značio i nastavak sukoba među strankama vladine koalicije što bi se pretvorilo u trajnu predizbornu kampanju', rekao je Kurz.

Odluka o tomu hoće li Sebastian Kurz preuzeti vodstvo ÖVP-a bit će donesena na stranačkom sastanku u nedjelju.

Austrijski kancelar Kern se zalagao za nastavak rada koalicijske vlade te je izrazio mišljenje kako 'niti jedan problem ne bi bio riješen novim izborima'.

Desno-populistička Slobodnjačka stranka Austrije (FPÖ) se još jučer izjasnila za prijevremene izbore.

Prema posljednjim ispitivanjima javnog mnijenja, FPÖ je s 32 posto pojedinačno najjača stranka, iz koje slijede SPÖ s 28 i ÖVP s 22 posto glasova.