OBNOVA ZAGREBA NAKON POTRESA

[FOTO] Ministar Paladina: Nigdje u Europi nema primjera gdje se država toliko financijski i organizacijski uključila u obnovu

  • Autor: I.V./Hina
  • Zadnja izmjena 01.07.2022 11:41
  • Objavljeno 01.07.2022 u 11:41
Ivan Paladina, ministar graditeljstva (desno)

Ivan Paladina, ministar graditeljstva (desno)

Izvor: Cropix / Autor: Goran Mehkek

Na desetak lokacija u Zagrebu u tijeku je konstrukcijska obnova obiteljskih kuća i višestambenih zgrada stradalih u potresu, a u petak ih je obišao ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Ivan Paladina i najavio dodatno stimuliranje modela samoobnove

Rekao je to u izjavi novinarima kod obiteljske kuće na adresi Selišće 27, ustvrdivši da je obnova te kuće pokazuje veliki organizacijski i financijski angažman države. 'Ova lokacija dobar je primjer, nigdje u Europi nema primjera gdje se država toliko financijski i organizacijski uključila u obnovu', kaže Paladina.

Najavio je da će njegovo ministarstvo dio aktivnosti usmjeriti na poticanje, olakšavanje i dodatno stimuliranje samoobnove, jer se kroz taj model zajedničkog rada vlasnika, ministarstva i provedbenih tijela može dodatno potaknuti i ubrzati obnova. Na širem području Zagreba na desetak objekata izvode se radovi konstrukcijske obnove ili je ona završena i u potpunosti su isplaćeni kroz model samoobnove (dio obiteljske kuće, dio višestambeni objekti).

Na području Sisačko-moslavačke županije na 40 do 50 lokacija izvode se radovi konstrukcijske obnove ili gradnje zamjenskih obiteljskih kuća, a na nekoliko lokacija počela je gradnja višestambenih zgrada. Cilj je da do kraja ljeta takvih gradilišta bude 200 ili više, kaže Paladina, kao što je i najavio u svom planu ubrzanja obnove. Zadovoljan je suradnjom s Fondom za obnovu, a u obilasku lokacija s njime je bila i ravnateljica Fonda Snežana Penović.

  • +16
  • +13

Ministar graditeljstva obišao zagrebačke kuće i zgrade koje su se počele obnavljati nakon potresa

Izvor: Cropix / Autor: Goran Mehkek

U stalnoj smo komunikaciji i u ovom trenutku provedbena tijela imaju dovoljan broj odluka, a Ministarstvo radi na povećanju kapaciteta kako bi se proces donošenja odluka ubrzao, ističe Paladina. Vlasnik kuće u Selišću Igor Krajač rekao je kako su oni 'ogledni primjer samoobnove', a sugrađanima koji žele obnoviti svoje u potresu stradale kuće poručio je da budu strpljivi.

Samo dobivanje svih 'papira' trajalo je šest mjeseci. 'Upornost, budite uporni', poručio je sugrađanima te istaknuo da su im u Ministarstvu i Fondu svi izašli u susret. Od države će za konstrukcijsku obnovu dobiti 490.000 kuna, a za ostalo (prozori, fasada, unutarnji radovi) on i supruga digli su kredit.

Ministar će tijekom dana osim kuće u Selišću obići i Kraljevec, gdje je u tijeku konstrukcijska obnova višestambene zgrade, te dvije lokacije na Čučerskoj cesti.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!