Yoav Gallant

Ministar obrane: Izraelu treba nekoliko mjeseci za pobjedu u Gazi

14.12.2023 u 16:52

Bionic
Reading

Izraelski ministar obrane Yoav Gallant rekao je u četvrtak američkom savjetniku za nacionalnu sigurnost Jakeu Sullivanu da će trebati nekoliko mjeseci za pobjedu nad Hamasom u Pojasu Gaze

Gallant je rekao da je Hamas više od deset godina gradio "infrastrukturu ispod i iznad zemlje" i da uništavanje islamističke skupine "zahtjeva neko vrijeme".

"To će trajati nekoliko mjeseci, ali pobijedit ćemo i uništit ćemo ih", rekao je Gallant na sastanku.

Dvojica dužnosnika su također razgovarala o povratku Izraelaca u njihove domove uz granicu s Libanonom koje su napustili zbog sukoba s Hezbollahom, priopćio je Gallantov ured.

Izrael je u četvrtak nastavio gađati Pojas Gaze usprkos intenzivnim međunarodnim pozivima na zaštitu civila te širenju smrtonosnih bolesti među izbjeglim stanovnicima.

Ističe kako su mete napada na Gazu militanti Hamasa, skupine koja je 7. listopada upala na njegov teritorij i ubila 1,2 tisuća ljudi, većinom civila, te otela 240 talaca.

Izrael je odgovorio uništenjem velikog dijela enklave. Najmanje 18,6 tisuća ljudi je ubijeno, a 50 tisuća ozlijeđeno u tim napadima, tvrdi ministarstvo zdravstva u Gazi.

Istraživanje javnog mnijenja u Izraelu pokazalo je da građani ne žele da vojska prekine ofenzivu za slamanje Hamasa unatoč pozivu Opće skupštine UN-a na primirje, sve većem popisu vojnih žrtava i rastućem broju palestinskih žrtava u Gazi.