pesimizam

Ministar obrane BiH: Pregovori neće dati rezultat, Putin sam odlučuje

28.02.2022 u 12:06

Bionic
Reading

Ministar obrane BiH Sifet Podžić ocijenio je u ponedjeljak da je ukrajinska kriza toliko eskalirala da je na pregovorima predstavnika Rusije i Ukrajine, koji se očekuju u Bjelorusiji, nerealno očekivati bilo kakav dogovor kojim bi se ona obuzdala, a upozorio je da je problem nepredvidivo ponašanje ruskog predsjednika

'Uvjeti će biti vrlo zahtjevni tako da pregovori neće uspjeti', kazao je ministar u programu televizije N1.

Podžić je samo dan prije invazije Rusije na Ukrajinu upozorio da je takav scenarij izvjestan, dodajući kako bi to moglo označiti početak trećeg svjetskog rata.

Sada kaže da takva opasnost i dalje postoji, a posebice ga brinu nepoznanice o mentalnom stanju ruskog predsjednika Vladimira Putina.

'Ako stavite nuklearno oružje u stanje najveće borbene gotovosti, pitanje je…', navodi Podžić, upozorivši na Putinove godine i mentalni sklop. 'To su režimi u kojima jedan čovjek donosi odluku, tako da ništa nije isključeno', kazao je ministar obrane BiH.

Ističe kako je i dalje nepoznanica što su zapravo Putinovi ciljevi kada govori o ograničenoj vojnoj operaciji. Po njegovim riječima, jedan je scenarij spajanje Krima i dviju odmetnutih ukrajinskih pokrajina kako bi se Ukrajina praktično udaljila od Azovskog mora te svrgnula zakonito izabrana vlast u državi. Drugi se pak svodi na plan za okupaciju cijele Ukrajine, nakon čega bi se Putin mogao okrenuti okupaciji Gruzije, ali i Moldavije, no Podžić misli kako je to sada malo vjerojatno jer ruska vojna operacija napreduje puno lošije nego što su to očekivali u Kremlju.

'Definitivno obavještajne službe Rusije nisu dobro procijenile (situaciju). Stavljanjem nuklearnog arsenala u stanje pripravnosti (Putin) dokazuje da on ipak svoje ciljeve nije ostvario', kazao je Podžić.

Sasvim izvjesnim ipak smatra izbijanje velike humanitarne krize.

  • +4
Lviv, zapadna Ukrajina Izvor: EPA / Autor: MYKOLA TYS