Sifet Podžić

Ministar obrane BiH: NATO će osigurati nastavak misije očuvanja mira

20.07.2022 u 09:47

Bionic
Reading

Ministar obrane BiH Sifet Podžić izjavio je u srijedu kako je dobio čvrsta uvjeravanja NATO-a da će savez osigurati nastavak misije očuvanja mira u njegovoj zemlji u slučaju da Rusija pokuša blokirati produženje mandata vojnim snagama Europske unije

EU je misiju očuvanja mira u BiH preuzeo od NATO-a 2004. godine kada je pokrenuta operacija Althea koju provodi kontigent vojnika iz europskih država pod nazivom EUFOR.

Trenutačno je u sastavu tih snaga kojima zapovjeda austrijski general Anton Wessely nešto više od tisuću vojnika odnosno 500 više nego prije krize koju je prouzročila ruska agresija na Ukrajinu. One se u svom djelovanju oslanjaju i na NATO koji bi im u slučaju eskalacije krize u BiH pomagao temeljem sporazuma "Berlin plus".

Misija EUFOR-a djeluje temeljem mandata koji svake godine produžava Vijeće sigurnosti UN a zbog pogoršanih odnosa Rusije i Zapada pojavila su se nagađanja kako bi Moskva na jesen mogla iskoristiti pravo veta u Vijeću sigurnosti u i blokirati njezino produženje.

Predsjedatelj Vojnog komiteta NATO-a admiral Rob Bauer u utorak je tijekom službenog posjeta Sarajevu potvrdio kako su u tijeku intenzivne konzultacije kako riješiti taj problem ukoliko se on pojavi.

Ministar Podžić je u intervjuu za televiziju N1 kazao kako je na nedavnom samitu NATO-a održanom u Madridu dobio čvrsta uvjeravanja da će savez reagirati iskoriste li Rusi veto u UN-u.

"Bude li veta savezničke snage će preuzeti misiju", kazao je Podžić.

Odgovarajući na pitanje što BiH uopće može poduzeti suoči li se s izravnom ruskom prijetnjom svojoj sigurnosti zbog eventualnog približavanja članstvu u NATO-u kako je to ranije zaprijetio ruski veleposlanik u Sarajevu Igor Kalabuhov, Podžić je kazao kako će se zemlja braniti onime što sama ima no siguran je kako pri tom može računati na pomoć sa Zapada.

"Sigurno nećemo biti sami", kazao je ministar obrane BiH pojašnjavajući kako je u ovom trenutku najveća prijetnja ipak hibridni rat koji Rusija vodi na cijelom zapadnom Balkanu i koji je "itekako rasprostranjen".

Puno većom prijetnjom od Rusije u sadašnjem trenutku ocijenio je unutarnje probleme koje BiH ima.