vojna pomoć

Ministar obrane Ben Wallace: Britanija prvi put šalje helikoptere Ukrajini

23.11.2022 u 11:20

Bionic
Reading

Velika Britanija šalje helikoptere u Ukrajinu, rekao je ministar obrane Ben Wallace o prvim letjelicama kojima upravlja ljudska posada koje će Ujedinjeno Kraljevstvo poslati Kijevu od početka rata u veljači ove godine, javlja u srijedu BBC

Tri helikoptera Sea Kings koja su pripadala britanskoj vojsci namijenjena su Ukrajini, a prvi je već stigao, navodi BBC.

U proteklih šest tjedana, ukrajinski piloti uvježbavani su u Ujedinjenom Kraljevstvu za upravljanje letjelicama koje su namijenjene potrazi i spašavanju.

Ministar Wallace rekao je da će UK poslati i dodatnih 10.000 komada topničkog streljiva.

Wallace je tu izjavu dao u Oslu gdje je sa saveznicima razgovarao o nastavku vojne pomoći Kijevu.

Topničko streljivo pomoći će ukrajinskim oružanim snagama da osiguraju nedavno oslobođena područja koja su ranije okupirali Rusi.

Helikopterima Sea King prethodno su se služile i Kraljevske zračne znače i Kraljevska mornarica, a posljednja letjelica tog tipa povučena je iz uporabe u mornarici 2018. godine.

Malo je zemalja koje su Ukrajinu opskrbile letjelicama namijenjenima za upravljanje ljudskom posadom od početka rata, a na zahtjev vlade u Kijevu saveznicima da im pošalju borbene avione zasad nema odgovora.