intervju za rtl

Milo Đukanović: Crna Gora je napadnuta jer znamo da nema Velike Srbije bez Crne Gore u njenom sastavu. Iza svega stoji Vučić

  • Autor: An. S.
  • Zadnja izmjena 18.09.2021 14:47
  • Objavljeno 17.09.2021 u 19:45
Milo Đukanović

Milo Đukanović

Izvor: Pixsell / Autor: Zeljko Lukunic/PIXSELL

Milo Đukanović, predsjednik Crne Gore, dao je intervju za RTL Danas. Đukanović je dva dana boravio u službenom posjetu Hrvatskoj gdje se susreo sa svim najviših hrvatskim političkim dužnosnicima čiju je podršku dobio za nastavak proeuropskog i euroatlantskog puta te zemlje. U razgovoru za hrvatski medij Đukanović je kazao

U posljednjih godinu dana u Crnoj Gori pokušavaju obnoviti stare, retrogradne politike izgradnje velikih država na zapadnom Balkanu.

Lansirana je ona ista ideja koja je ponuđena kao alternativa 90-ih godina, napraviti novu kompoziciju zapadnog Balkana, napraviti uvećane, dakle velike države, etnički i vjerski homogene. Sve zbog lažne pretpostavke da multietnička demokracija u ovom dijelu Europe nije moguća. Nudi se nešto što bi bilo izuzetak od pravila života na europskom prostoru. To je u 90-ima doživjelo slom, plaćano je životima blizu 150.000 žrtava ljudi. Sada, vjerojatno podstaknuto geopolitičkim promjenama, ideolozi tih velikodržavnih nacionalizama pokušavaju obnoviti tu ideju. Posljedično, napadnuta je Crna Gora, jer znamo da nema "velike Srbije" bez Crne Gore u njenom sastavu', kazao je Đukanović u razgovoru za RTL Danas.

Na pitanje tko stoji iza takve politike kazao je državni vrh Srbije na čelu s predsjednikom te zemlje Aleksandrom Vučićem.

'Poznato je da je ideja velike Srbije stara već jako dugo, vezujemo je za vrijeme Garašaninovih Načertanija 1844. godine. Od tada se ona svako malo obnavlja i uvijek je Crna Gora poželjan plijen Srbije. Iluzija se pokušava i dalje održati živom - ideja o pripajanju Republike Srpske Srbiji, Nakon što je Srbija izgubalai Kosovo čini se da Crna Gora izgleda kao najprivlačnija kompenzacija i kao nezaobilazni dio da bi se uopće ideja Velike Srbije održavala u životu', smatra Đukanović.

Istaknuo je i da je Srpska pravoslavna crkva instrument za realizaciju velikosrpskog nacionalizma.

'Srpska pravoslavna crkva je pristala biti instrument velikodržavnog projekta u regiji i to se veoma jasno manifestira upravo u aktualnim problemima u Crnoj Gori', naveo je.

Ne smatra da je pogriješio kada je pitanje imovine Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori stavio na stol.

'Usuđujem se reći da mi nismo birali hoćemo li ući u taj konflikt ili ne', kazao je Đukanović.

  • +9
  • +6

Premijer Plenković primio je u posjet crnogorskog predsjednika Milu Đukanovića

Izvor: Cropix / Autor: Damjan Tadic

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!