NUKLEARNI SUMMIT

Militanti bi mogli izraditi primitivnu, ali smrtonosnu atomsku bombu

25.03.2014 u 19:11

Bionic
Reading

Svjetski čelnici su u utorak, drugog i posljednjeg dana nuklearnog summita u Den Haagu zasjenjenog krizom u Ukrajini, pozvali zemlje da smanje zalihe visoko obogaćenog nuklearnog goriva kako militanti poput pripadnika al Kaide ne bi došli u posjed atomskog naoružanja

Na trećem nuklearnom summitu od 2010. čelnici iz 53 zemlje, uključujući i američkog predsjednika Baracka Obamu, ocijenili su da je u protekle četiri godine napravljen značajan pomak, ali su i upozorili da su veliki izazovi i dalje prisutni da ta bi međunarodna suradnja trebala biti jača kako visoko obogaćeni uranij (HEU), plutonij i drugi radioaktivni elementi ne bi pali u krive ruke.

SAD i Rusija su ovom prilikom svoje nesuglasice oko Krima ostavili po strani kako bi podržali završnu izjavu summita kojom se nastoji pojačati nuklearna sigurnost diljem svijeta, zajedno s ostalim velikim silama, Kinom, Njemačkom, Francuskom i Velikom Britanijom.


'Potičemo države da smanje svoje zalihe HEU-a te da svoje zalihe plutonija drže na najnižoj mogućoj razini, u skladu s nacionalnim potrebama', stoji u završnoj izjavi. Četvrti nuklearni summit održat će se 2016. u Chicagu. Proces je počeo 2010. u Washingtonu.

Analitičari tvrde da bi uz novac, tehničko znanje i fizijske materijale, radikalne skupine teoretski mogle izraditi primitivnu, ali smrtonosnu nuklearnu bombu. Stoga je najvažnije ne dopustiti da se te skupine dokopaju visoko obogaćenog uranija ili plutonija, istaknuli su analitičari.