UDRUGA OKO PODSJEĆA

'Milinovićev resor zaštićen od neugodnih pitanja'

23.12.2010 u 13:35

Bionic
Reading

Udruga za istraživanje javnog sektora OKO upozorava Vladu RH na neuvjerljivost i selektivnost proklamirane borbe protiv korupcije u RH, a osobito na potpuno ignoriranje sumnji u koruptivna djela u zdravstvenom sustavu

Kako se navodi u priopćenju Udruge, mediji su procijenili da je povučena vrijednost iz državnih tvrtki preko Fimi medije od 2004. do 2009. iznosila 179 milijuna kuna, a štetu nastalu samo jednim skandaloznim poslom Imunološkog zavoda u Zagrebu s farmaceutskom tvrtkom Novartis u 2009. na 140 milijuna kuna.

Budući da je zbog afere Fimi media uhapšeno nekoliko osoba, među kojima i bivši premijer, dok je zbog 'afere cjepivo' stradao samo zaposlenik IMZ-a, dr. Srećko Sladoljev, koji o njoj javno govori, ne treba biti genije da bi zaključili da su borba protiv korupcije i pripadajuće istrage u Hrvatskoj inspirirane politikom, a ne razmjerima štete po državni proračun i građane Republike Hrvatske.

Podsjetimo, dr. Srećko Sladoljev je s funkcije člana Nadzornog odbora u razgovoru za Business.hr u listopadu prošle godine pozvao DORH i Vladu da raščiste dugogodišnju korupciju u Imunološkom zavodu, te je upozorio na koruptivne poslove u nabavci cjepiva protiv sezonske i pandemijske gripe, nakon čega je trenutno suspendiran s radnog mjesta imunologa u IMZ-u.

Iako je slučaj izazvao nezapamćeni interes javnosti, a DORH najavio istragu, nitko nije napravio ništa, ne računamo li činjenicu da dr. Sladoljev godinu i dva mjeseca ne može pristupiti zgradi IMZ-a, da je prije dva tjedna razriješen funkcije u Nadzornom odboru i da mu trenutačno prijeti izvanredni otkaz radi zadnjih nastupa u javnosti.

Time su institucije istrage i tijela Vlade postala suodgovorna, ne samo za stanje u IMZ-u, nego za teror nad čovjekom koji o tome javno govori, sukladno svim pozitivnim propisima ove države koji ga na to obavezuju.

Slučaj je tim delikatniji kad znamo da se čitava priča oko IMZ-a, podsjeća Udruga, a posebno pitanje načina nabavke protupandemijskog cjepiva, tiče zdravlja građana Republike Hrvatske, zbog čega bi ovakvi događaji trebali imati apsolutni prioritet u svim tijelima Vlade i pravosuđa. Umjesto toga, u udruzi vide da je kompletan resor zdravstva savršeno zaštićen od neugodnih propitkivanja o načinima poslovanja, trošenja proračunskih novaca i sumnji u korupciju.

Udruga apelira na Vladu da promijeni ovaj kurs i intervenira zbog nasilja koje vodstvo IMZ-a uporno provodi na dr. Sladoljevom, o kojem će obavijestiti sva relevantna međunarodna tijela.