ŠPREM PROZIVA

'Milinović provodi nasilje, i to uz pomoć Bandića!'

03.08.2010 u 12:38

Bionic
Reading

Predsjednik Gradske skupštine Boris Šprem najavio je pokretanje postupka za ocjenu ustavnosti zakona o zdravstvenoj skrbi kojim se kreće u proces spajanja zagrebačkim bolnica s državnima bez suglasnosti osnivača, Grada Zagreba, rečeno je na konferenciji za novinare

Prema njegovim riječima, takav zahtjev bi Ustavni sud trebao rješavati po hitnom postupku. O ovom problemu Šprem je poslao i pismo premijerki Jadranki Kosor s kojom je zatražio sastanak.

'Ministar Darko Milinović provodi nasilje jer je donio akt kojim spaja bolnice i time derogira Ustav te krši Zakon o zdravstvenoj zaštiti', rekao je Šprem. Riječ je o jednostranom aktu, smatra on, kojim se zadire u ovlasti lokalne samouprave, a u tome mu pomaže gradonačelnik Milan Bandić. On se, suprotno zaključcima Gradske skupštine koja je ovlaštena štititi interese osnivača, svojevoljno dogovara s ministrom Milinovićem, tvrdi Šprem.

Ministar, objašnjava gradski vijećnik Mirando Mrsić, može donijeti odluku o prestanku rada bolnica. 'Njegova odluka o spajanju je konačna i mi se možemo žaliti, ali žalba ne odgađa izvršenje odluke. Može se dogoditi, recimo, da za mjesec dana na vratima bolnice na Srebrenjaku ugledamo pečat Ministarstva' naglasio je Mrsić. Dodao je da oni ne žele da se to dogodi.

'Mislim da je na sceni koalicija između HDZ-a i Bandića i to se vidi na slučaju spajanja bolnica', smatra Šprem. To se vidi i po nedavnim izjavama ministra Milinovića, naglašava on, da HDZ neće tako skoro pokretati pitanje promjene zakona o referendumu. Poznato je da je zagrebačka opozicija gradonačelniku Bandiću nemoćna po pitanju referenduma za njegovu smjenu jer bi na isti trebalo izići više od polovice upisanih birača, što je nemoguća misija i projekt je unaprijed previđen za propast.

Šprem smatra da je na djelu strategija HDZ-a kojom se radi organizirani kaos u Zagrebu kako bi se došlo do prijevremenih izbora. 'Druga je stvar što smatram da bi se HDZ loše proveo na tim izborima', zaključio je Šprem.
SDP neće pokretati referendum o opozivu gradonačelnika ni po cijenu raspisivanja novih izbora ako ih izazovu HDZ ili Milan Bandić.

Mirando Mrsić je napomenuo da oni u SDP-u nisu protiv spajanja bolnica, ali se to treba provesti polako i smišljeno, a ne na brzinu.

'Milinovićeva reforma postoji samo na Powerpointu i završit će kao i njegovi drugi pokušaji reformi – neuspjehom', rekao je Mrsić. Ministar s Bandićem, kaže, trenira strogoću na zdravstvenom sustavu.

Rekao je da ne postoji nijedan dokument koji pokazuje da se ova reforma isplati. 'Ministar barata brojkom od 318 milijuna uštede, ali samo gašenjem bolnice na Srebrnjaku izgubili bismo 38 milijuna eura koje EU donira toj bolnici kao bolnici izvrsnosti. Pa ja pitam ministra gdje je tu ušteda', poručio je Šprem.