NEADEKVATAN SMJEŠTAJ

Milinović 2010. potpisao ugovor s domom u kojem su stradali starci

11.10.2011 u 08:09

Bionic
Reading

Usprkos tvrdnjama Darka Milinovića, ministra zdravstva i socijalne skrbi, da bjelovarski dom Moj mir, u kojem su u petak izgorjeli Nikola Mihalić (64), Ivo Komljenović (68), Ana Karlović (73) i Matija Pintarić (66), nije bio u sustavu Ministarstva, Večernji list u posjedu je dokumenta koji pokazuje da to baš i nije tako

Naime, ministar Milinović u subotu je rekao: 'Utvrdili smo da taj dom nije upisan u registar za domove MZSS, da nema dozvolu za rad, što znači da je riječ o ilegalnoj instituciji.'

Obitelji traže pravdu

'Ogorčeni smo zbog svega i nećemo odustati od istjerivanja pravde', kazao je Marijan Komljenović, sin poginulog Ive Komljenovića iz Velikog Grđevca nedaleko od Bjelovara, dodajući da je obitelj znala za preseljenje u Ulicu Ozane Kotarske, no nisu imali pojma da je dokumentacija za prostor bila sporna. Zato će, kaže, obitelj sigurno tražiti odgovornost vlasnice.

No, prema ugovoru o međusobnim odnosima, sklopljenom 19. svibnja 2010. između Ministarstva i doma za starije i nemoćne Moj mir, koji su u ime Ministarstva potpisali ministar Milinović a u ime doma Draženka Habdija, Ministarstvo se 'obvezuje plaćati troškove smještaja za 10 korisnika upućene rješenjem Centra za socijalnu skrb u iznosu od 3.200 kuna po korisniku'. Nadalje, ministar Milinović je u subotnjoj izjavi dodao i da nijedan od štićenika u spomenuti dom nije otišao preko uputnice Ministarstva.

No, prema zasad dostupnim informacijama, iako Ministarstvo spomenuti novac domu nikada nije isplatilo, bar jedna osoba pod skrbništvom upućena je i boravila u domu uz odobrenje Centra za socijalnu skrb. A dom ima, ističe Večernjak, i sasvim urednu dokumentaciju, temeljem koje centri za socijalnu skrb svoje korisnike mogu u njega upućivati.

Da Ministarstvo i dom Moj mir imaju neriješenih odnosa, dala je naslutiti i vlasnica doma Draženka Habdija. Naime, na pitanje za ugovor, odgovorila je kratko: 'Nevjerojatno je to, pet godina tražila sam dozvolu i konačno sam je dobila. Dobro su za mene znali, no usprkos ugovoru, Ministarstvo mi nije nikada isplatilo ni kunu. Znate zašto?' rekla je.

Dodala je da ne želi o tome govoriti. 'Doći će vrijeme i kada će to izaći na vidjelo', odgovorila je zagonetno.