MAŠTOVITI LOPOVI U HAC-U

Milijuni kuna pokradeni na prijelazima za životinje

Bionic
Reading

Mijat Stanić, predsjednik Nezavisnog cestarskog sindikata, u intervjuu za Slobodnu Dalmaciju opisao je načine izvlačenja novca iz HAC-a. Poručio je Božidaru Kalmeti da ga ne može zaplašiti prijetnjama tužbom

'Bilo je tu mnogo mehanizama, jer lopovi su bili prilično maštoviti. HAC, da se razumijemo, nije bio bankomat s čijega bi računa samo tek tako pokupili novac, kralo se najčešće preko izvođača i preko više računa. Postojao je cijeli niz načina, ali sada bi trebali razgovarati o svakome slučaju pojedinačno, a to bi trajalo do sutra...', rekao je Stanić.

Naveo je kako se novac izvlačio kroz tzv. vantroškovničke radove koji su u građevinarstvu izuzetak, a u HAC-u su bili pravilo.

'To su vam famozni aneksi ugovora s otprilike dvadesetak posto dodatka, a na taj su se način pumpale cijene. Popularno je bilo i ugovoriti dodatke za nepredviđene nagrade za prijevremeno okončanje. Zna se da se određeni radovi mogu realno završiti do, primjerice, 15. rujna, svjesni su toga i u HAC-u i izvođač, ali ipak se ugovara da ih se završi do 15. prosinca, a kako bi se, kad se projekt okonča prije, naplatila masna nagrada', ispričao je Stanić za Slobodnu Dalmaciju.

Istaknuo je kako se puno kralo na prijelazima za životinje

'Prijelazi su skupi, stajali bi i po 25 milijuna kuna, ali da bi se taj trošak izbjegao izvođači bi dogovorili s Upravom HAC-a gradnju cestica koje, tvrdili bi, također mogu poslužiti životinjama i spasiti ih od pogibelji. Kako bi takve ceste koštale tek pet milijuna kuna, dakle, ušteda je za HAC bila ogromna, onda bi se preostali novac dijelio pedeset - pedeset posto', rekao je Stanić.

Prokomentirao je i najavu Božidara Kalmete kako će ga tužiti za klevetu.

'Kalmeta ne prijeti meni, jer on dobro zna da se mene ne može zaustaviti, niti bilo kako zaplašiti. On, zapravo, preko mene prijeti uhićenom Josipu Sapunaru, odnosno, šalje mu poruku da dobro promisli što će reći istražnim organima. Ako sam počinio kazneno djelo klevete, a Kalmeta dobro zna da nisam, onda me je dužan, sukladno zakonu, i tužiti', ustvrdio je Stanić.

Cijeli članak pročitajte OVDJE