GALINEC TVRDI

'Milijun eura plaćeno je za moje premlaćivanje'

22.05.2010 u 10:36

Bionic
Reading

Josip Galinec, najveći dioničar Industrogradnje d.d., u rujnu 2008. godine brutalno je pretučen u pola bijela dana na parkingu u Vukovarskoj ulici. Počinitelji se još službeno vode kao 'nepoznati', a DORH je dvije godine potom podigao optužni prijedlog protiv Dragana Boljata, vlasnika splitske tvrtke FIO&D koja je u sporu s Industrogradnjom, zbog prijetnji smrću Galincu

Visoki dužnosnici MUP-a nedavno su potvrdili da iza napada na Galinca i novinara Jutarnjeg lista Dušana Miljuša stoji isti kriminalni klan, a u razgovoru za Jutarnji list Galinec je prvi ukazao na kriminalne aktere koji stoje iza njegova premlaćivanja.

Galinec je pojasnio da je bivša uprava, kada je on postao značajan dioničar Industrogradnje, pokušavala zadržati kontrolu nad tvrtkom, na način da najmoprimci dva velika Industrogradnjina hotela drže blokove dionica i kroz to osiguravaju ostanak ranijoj upravi.

'Boljat je tada na razne načine pokušavao doći do mene kako bi me uvjerio da mu prodam dionice. Kada sam to odbio, angažirao je ‘dečke s Knežije’ da me natjeraju na prodaju i zaprijetio mi ozbiljnim posljedicama ako to ne učinim', kazao je Galinec i dodao da 'ne bih iznosio detalje, ali mislim da je tom sintagmom dovoljno rečeno'.

Kazao je da su mu poruke su prvo stizale telefonski, a nakon toga su počele stizati prijetnje o ‘vožnji u gepeku’ i slično, a poruke su prenosili i poznanici ljudi iz odvjetničkog i poslovnog miljea.

'Iznenadilo me kad su mi iz kruga osoba koje sam poznavao iznenada počele stizati poruke tipa ‘taj i taj ti je poručio da im moraš dati dionice’, ‘shvati to najozbiljnije’.

Iz nekih izvora doznao sam i da im je za moju iznudu plaćeno 300 tisuća eura avansa, a obećano još 700 tisuća eura nakon iznude', istaknuo je Galinec uz dodatak da je ta je grupacija, osim na novac, vjerojatno računala i na određeni utjecaj u Industrogradnji ili preciznije u samom hotelu i zemljištu hotela