OŠTRA PORUKA IZ PULE

Miletić o Banožiću: Svjestan sam da je ministar tek šest mjeseci, ali bi ipak raspolagati nekim osnovnim informacijama

03.02.2020 u 20:04

Bionic
Reading

Nakon što je ministar državne imovine Mario Banožić danas rekao kako je pulska gradska uprava odgovorna jer projekti Hidrobaza i Saccorgiana još nisu krenuli u realizaciju, pulski gradonačelnik Boris Miletić oštro mu je odgovorio da je očito potpuno neupućen i da ne komunicira sa svojim službama

'Svjestan sam da je ministar Bažonić na toj poziciji tek šest mjeseci, ali kao ministar trebao bi ipak raspolagati nekim osnovnim informacijama', rekao je Miletić.

Istaknuo je kako su lokacije Hidrobaza, Saccorgiana i Muzil u većinskom vlasništvu države koja ima potpunu ingerenciju nad tim područjima, dakle sve aktivnosti ovise isključivo o državi kao vlasniku.

Dodao je kako je Grad Pula odradio sve pripremne aktivnosti potrebne da bi se te tri zone stavile u upotrebu, pa tako od 2018. postoje potpisani sporazumi koji su trebali pokrenuti sve procedure vezane uz razvoj tih područja, ali "osim jednog natječaja koji je raspisan za Hidrobazu država nije napravila ništa.'

'To su činjenice, a ne mišljenje ili spin. Na lokaciji u Šijani imate dvije gotovo identične zgrade, jedna u vlasništvu države a drugu u vlasništvu Grada. Ona u vlasništvu države propada i predstavlja opasnost za zdravlje i sigurnost, a ona u vlasništvu Grada je u funkciji i ljudi u njoj rade i stvaraju. To vam sve govori', poručio je.

Ustvrdio je kako vezano za koncesije oko spomenutih lokacija neće biti nikakvog ograđivanja plaža ili zabrane pristupa. 'Ako ministar ima drugačiji prijedlog neka ga dostavi, da ga vidimo i mi i mediji i građani', navodi Miletić.

'Ne znam o čemu ministar priča. Isto tako, sve pripremne aktivnosti koje smo mogli samostalno provesti smo proveli. Dakle, Grad je odradio apsolutno sve što je mogao, ali država je ta koja nije. Svojom inercijom i totalnom nebrigom već 20 godina blokiraju sve aktivnosti. Ja bih zapravo volio da je ovo što ministar govori istina, da je sudbina tih prostora u rukama Grada jer bi to odavno bili sređeni prostori u kojima bi uživali Puležani i naši gosti', zaključio je.

Ministar Mario Banožić danas je govorio o tome kako su pulska Hidrobaza, Muzil i Saccorgiana neki od zadnjih turističkih projekata još u nadležnosti Ministarstva državne imovine, čija realizacija dosta ovisi i o odlukama na lokalnoj razini te njezinoj suradnji s državom, a da u slučaju Pule ona izostaje.

'Iako s ostalim jedinicama lokalne i regionalne samouprave imamo dobru komunikaciju, ona najviše izostaje upravo u ovom slučaju, zato što pulski gradonačelnik Boris Miletić u medijima plasira dezinformacije i iznosi neutemeljene činjenice, dovodeći tako u pitanje točno informiranje javnosti, ali i realizaciju projekata vrijednih gotovo 3 milijarde kuna', rekao je danas ministar Banožić.

Naveo je i i da su za projekt Hidrobaza utvrđene sve činjenice i donesene odluke i Vlade i Gradskog vijeća Grada Pule o utvrđivanju uvjeta i objavi međunarodnog javnog poziva za dostavu ponuda za realizaciju projekta, koji je i objavljen u lipnju 2019., no do roka, 1. listopada 2019., nije stigla nijedna ponuda.

'U pripremi tog javnog poziva u nekoliko se navrata sugeriralo Gradu Puli da će isključivanje mogućnosti koncesije na pomorskom dobru kao sastavnog dijela turističko-ugostiteljske ponude na kopnenom dijelu projekta umanjiti atraktivnost projekta, kao i da se u projekt uključi dio pomorskog dobra i da se za taj dio propišu razni sadržaji i aktivnosti na plaži i u akvatoriju, no Grad Pula na to nije pristao', rekao je Banožić, dodajući da, iako nije bilo ponuda na javnom pozivu, bilo je iskaza interesa tvrtki Valamar Rivijere i francuskog Bouyguesa.

S predstavnicima Bouyguesa se i razgovaralo kada su rekli da je jedan od razloga ne javljanja na javni poziv neuključivanje pomorskog dobra u obuhvat projekta, zbog čega su iz Ministarstva državne imovine oko tog tražili i mišljenje resornih ministarstava, odnosno treba li za ponovljeni javni poziv mijenjati uvjete. Na to su se, kako kaže ministar Banožić, očitovali da nema smisla objavljivati novi javni poziv ako se neće mijenjati uvjeti, a to je prvenstveno pitanje uključivanja pomorskog dobra u obuhvat projekta i produljenje roka osnivanja prava građenja s 50 na 99 godina.

'S time je upoznat i pulski gradonačelnik, koji i dalje ne pristaje da se u natječaj za koncesiju uvrsti i plaža Hidrobaza. No, ako investitor želi graditi hotel, naravno da želi imati i dio plaže zbog atraktivnosti objekta te investitorima treba nešto ponuditi da bi investirali, a ne oduzimati', smatra Banožić.

Za projekt Saccorgiana također se, kako dodaje, čeka očitovanje Grada Pule na tzv. Procjembeni elaborat koji je Ministarstvo poslalo Gradu Puli u srpnju 2019., za koji je gradonačelnik jednom izjavio da za to prvi put čuje.

Projekt Muzil je također na čekanju, jer je više od trećine tog područja pod zaštitom kao kulturno dobro te prije bilo kakvog daljnjeg postupanja i donošenja odluke treba izraditi konzervatorsku podlogu s rješenjem o načinu upotrebe zaštićenih objekata, a potom i realizacije tog projekta.

'Izrada te konzervatorske podloge je u tijeku, a kako je prostor Muzila izuzetno zahtjevan u prostorno planskom aspektu i podrazumijeva temeljitu multidisciplinarnu analizu prije donošenja odluke o načinu realizacije projekta, proći će još neko vrijeme dok se ne bude moglo krenuti u realizaciju', zaključuje Banožić.