JURČIĆ NEĆE S HDZ-OM NI S SDP-OM

'Milanovićev problem je što se nije pojavio u Opatiji'

10.11.2011 u 11:40

Bionic
Reading

Nakon što su mediji objavili da će Ljubo Jurčić biti novi HDZ-ov džoker, ovaj ekonomist kojemu na izborima prognoziraju dobar rezultat demantirao je u razgovoru za tportal da je bilo ikakvih kontakata s vladajućom strankom. Ne namjerava ići u koaliciju s HDZ-om, koji mu je interesantan koliko i Kukuriku, jer će njegovu buduću koaliciju nakon izbora odrediti samo prihvaćanje njegovog programa

Današnji Jutarnji i Večernji list pišu da će Ljubo Jurčić, uz Milana Bandića i Ružu Tomašić, biti jedan od HDZ-ovih koalicijskih partnera kako bi vladajuća stranka ublažila povijesno loš rezultat na izborima koji im prijeti, ako je vjerovati do sada objavljenim predizbornim istraživanjima. Po istim istraživanjima Jurčić bi mogao biti ugodno iznenađenje, naravno ako mu ne našteti današnji epitet HDZ-ovog 'tajnog asa'.

'Nije bilo nikakvih razgovora o koaliciji s HDZ-om ni poziva s njihove strane, nemam takvu namjeru, to je moj stav poznat od ranije. Idem na izbore s lokalnim strankama', kazao je Ljubo Jurčić u razgovoru za tportal:

'Naša buduća koalicija', objašnjava Jurčić, 'određena je našim programom, a sve će na kraju odlučiti glasači jer zbog teške ekonomske situacije glasači na ovim izborima biraju i Vladu, ne samo parlament. S obzirom na težinu problema, možemo se uključiti u njihove rješavanje, ne nužno i kao ministri.'

Prije nekoliko dana na predstavljanju članova buduće vlade Jurčić je novinarima rekao da bi koalirao s Kukuriku samo pod uvjetom da ta koalicija prihvati njegove uvjete. Isti bi uvjeti vrijedili za HDZ, pa bi samo u tom slučaju pristao na koaliciju.

Na skupu ekonomista koji je počeo jučer u Opatiji Milanovićev bojkot nametnuo se kao ključna tema. Iako je bio najavljen, Zoran Milanović nije se tamo pojavio jer je skup protumačio kao predizborni skup, s obzirom na to da je Jurčić predsjednik Hrvatskog društva ekonomista (HDE), a ujedno i kandidat na predstojećim izborima. 'Nema smisla da sudjelujemo u strukovnom savjetovanju koje je zapravo politička predizborna tribina', kazao je Milanović jučer novinarima, poručivši da su ga nepotrebno uvrstili među govornike na skupu, jer je nastup otkazao prije mjesec dana.

'To je Milanovićev problem što se nije pojavio, no naprosto nije točno da je otkazao dolazak na skup prije mjesec dana. Praksa tradicionalnog savjetovanja HDE jest da u izbornoj godini oni koji pretendiraju na vlast ovdje mogu iznijeti svoje planove. Milanovićev nedolazak govori dovoljno o njegovom pristupu politici. Za društvo ekonomista ključna je struka, a ne politika, podsjetit ću da su u odboru društva ekonomski stručnjaci Branko Grčić, Dragan Kovačević i Mato Crkvenac, koji su ujedno i 'Milanovićevi ljudi'. Evo baš Crkvenac drži zaključni govor na opatijskom savjetovanju: znači li to da SDP kontrolira Društvo ekonomista?!' kazao je Jurčić.