HIPERBOLA U HURSTVILLEU

Milanović: Zagreb za Hrvate kao Jeruzalem za Židove

10.03.2014 u 16:20

Bionic
Reading

Već prvog dana radnog posjeta Australiji, premijer Zoran Milanović uspio je izazvati čuđenje zainteresiranih promatrača. Uručujući poklon iz Zagreba gradonačelniku Hurstvillea u predgrađu Sydneyja, kao prvi strani državnik koji je posjetio tamošnju gradsku vijećnicu, Milanović je hrvatsku prijestolnicu usporedio s Jeruzalemom

'Ovo je naš voljeni glavni grad: svojevrsni Jeruzalem za Hrvate. I gdje god da idemo, gdje god da vi idete, nosite uspomene na Zagreb', rekao je Milanović u nedjelju, predajući gradonačelniku srebrnjak 'Grad Zagreb'.

Puhovski: Veoma površna paralela

'To je veoma površna paralela koja ima smisla uz uvjet da se sve glavne gradove svih nacija na isti način tretira. Nema smisla ako se uzme u obzir ono što znači formula Jeruzalema u židovskoj tradiciji; naime, fokalnu točku naroda koji je razasut po čitavom svijetu, ili barem Europi', komentirao je politički analitičar Žarko Puhovski.

Puhovski dodaje da je Hrvatska uvijek bila najvećim dijelom teritorijalno i etnički kompaktna pa bi ovo pozivanje na Zagreb u paraleli s Jeruzalemom možda moglo imati smisla za treću generaciju hrvatskih emigranata ili emigrantica u Australiji.

'Međutim, on je govorio na engleskom i ljudima kojima koji govore engleski, tako da ta izjava gubi smisao. Jer Jeruzalem na koji se Milanović poziva u ovom kontekstu rabi se govoreći nekada na jidišu, a danas na hebrejskom, a ne na engleskom', zaključio je Puhovski.

Jakovina: Patetično i cheesy

Povjesničar Tvrtko Jakovina ocjenjuje da je riječ o patetičnoj i cheesy izjavi.

'To nisam baš od njega očekivao, ali možda ga je ponijela sredina koja je takvu usporedbu s Jeruzalemom vjerojatno mogla shvatiti. S povijesne strane, takva je usporedba nelogična i premijer Milanović naprosto je pretjerao', rekao je Jakovina podsjećajući da Zagreb, uz status glavnog grada i kontinuirani boravak Hrvata, od Jeruzalema dijeli i izostanak dubokih povijesnih slojeva kakve za Židove ima Jeruzalem.