PONOSAN NA RJEŠENJE

Milanović za probleme sa 'švicarcima' optužio HDZ

25.08.2015 u 13:59

Bionic
Reading

Premijer Zoran Milanović iz Međimurja je podsjetio da Vlada radi na rješenju problema dužnika u švicarskom franku već dvije i pol godine - od smanjenja kamtnih stopa do fiksiranja tečaja. Izvor problema vidi u neodgovornosti prethodnih administracija koje su se vodili filozofijom 'lako ćemo'.

'Moglo se ostati i na postojećem rješenju da se tečaj `zaledi`na 6,39 kuna. Pa da se prati, pa da Vlada reagira ako krene padati ispod 6,39. Upravo da to skinemo s dnevnog reda i da se ljudi mogu normalno okrenuti poslu, budućnosti, odlučili smo se za ovo rješenje o kojem će više danas reći potpredsjednik Vlade Branko Grčić i ministar financija Boris Lalovac.'

Rješenje konverzije u eure ide za tim da se nikog ne zakine, naglašava premijer koji se ne boji reakcije banaka i ističe - Vlada vodi Hrvatsku:

'Banke će nešto izgubiti ali će dobiti na poreznim olakšicama. Zato to i nije napravljeno preko koljena. Vodilo se računa da i banke imaju svoj smisao, ako dioničari ne ostvaruju očekivanu razumnu zaradu onda će novac prebaciit drugdje, recimo u državne obveznice. Dakle nije to baš tako jednostavno. Zato se vodi računa o svakom detalju, ali ovdje smo da štitimo hrvatske građane, a ne da pokazujemo mišiće hrvatskim bankama', poručio je Milanović.