berba grožđa

Milanović vinarima u Iloku: Želim vam da što skuplje prodate

01.09.2023 u 22:17

Bionic
Reading

Predsjednik Republike Zoran Milanović sudjelovao je u petak na svečanom programu 56. Iločke berbe grožđa, a u obraćanju je istaknuo bogatu povijest i tradiciju vinogradarstva u Iloku te pohvalio visoku razinu znanja, tehnologije i vještina koje su prisutne već stoljećima

„Ovo je kraj u kojem je, osim možda na još dva mjesta u Hrvatskoj, oduvijek postojalo znanje o vinu i o cijelom procesu proizvodnje”, kazao je Milanović i pohvalio iločke vinare jer Ilok nudi izvanredna vina, priopćeno je iz Ureda predsjednika Republike.

„Ono što vam želim jest da to vino skuplje prodate. Da prodate priču, proizvod i sadržaj te da od toga živite i zarađujete novac“, poručio je predsjednik Milanović.

Također se osvrnuo na kulturno bogatstvo iločkog kraja i istaknuo da je Ilok mjesto gdje se kultura, običaji i nasljeđe starosjedilaca sjedinjuju s tradicijom doseljenika iz različitih dijelova Hrvatske i BiH, stvarajući jedinstvenu i raznoliku zajednicu.

„Zato je posebna radost i zadovoljstvo bilo gledati ove djevojke i jednog mladića iz Rame, iz kraja iz kojeg ja vučem direktno porijeklo jer to je sve jedna hrvatska kolijevka i vidjeti ove nošnje i ove naglaske sve to podsjeća na dijelove Dalmacije na koje se to prenijelo i živi još dan danas. A vjerujem i ovdje u Iloku“, rekao je Milanović.

Na području Iloka tradicionalno se, po 56. put, održava „Iločka berba grožđa“. Manifestacija traje od 1962. godine, a održava se s ciljem očuvanja kulturne baštine i promicanja iločkog vinogorja i vinarstva, te promoviranja ovog područja kao vinarske destinacije prepoznatljive ne samo na području Republike Hrvatske nego i u svijetu.

Berba grožđa proizašla je iz starog srijemsko-slavonskog običaja okupljanja u vrijeme početka berbe sa svrhom čuvanja vinograda, slavljenja dobre godine i uroda te druženja. Uz atraktivne turističke sadržaje, manifestacija nudi također i mnoštvo zabavnih, kulturnih, sportskih i drugih događanja, kao što su programi i radionice za najmlađe, navodi se u priopćenju.

Osim predsjednika Milanovića Iločane i njihove goste na svečanosti pozdravili su gradonačelnica grada Iloka Marina Budimir i Župan vukovarsko-srijemske županije Damir Dekanić.

Uz predsjednika Milanovića bio je posebni savjetnik predsjednika za ekonomiju Velibor Mačkić.