'NAJČISTIJA KOALICIJA' PRED EU IZBORE

Milanović: Već šest mjeseci se nisam zakačio s Jakovčićem

31.03.2014 u 14:11

Bionic
Reading

Šefovi stranaka Kukuriku koalicije SDP-a, HNS-a, IDS-a i HSU-a na Iblerovu trgu u Zagrebu potpisali su Sporazum o zajedničkom izlasku na izbore za EU parlament. Uvjereni su da je njihova lista najbolji izbor za građane i da će pobijediti, bez obzira i na nesuglasice koje su imali u protekle dvije i pol godine na vlasti

Predsjednik Vlade i SDP-a Zoran Milanović uvjeren je da će njihova lista donijeti velik uspjeh na izborima jer tvrdi da se zalažu za europske vrijednosti poput ljudskih prava. Poručio je da Europu treba približiti Hrvatskoj u svim takvim vrijednostima, a dodaje i da se treba potruditi da je Europe u Hrvatskoj manje kada je, primjerice, opsežna birokracija u pitanju.

Treba nam više artikulirane Europe koja je mogla stajati na putu krizama posljednjih godina. Treba nam više demokracije, transparentnosti da građani vide da ih se u Europskom parlamentu stvarno predstavlja', rekao je Milanović.
324346,324315 ,324389,322915
Upitan je li zadovoljan funkcioniranjem koalicije i suradnjom sa šefovima koalicijskih stranaka
, s obzirom na to da su se u dvije i pol godine susreli tek dva puta, Milanović kaže da je rezultatima zadovoljan.

'Naši su sastanci sredstvo u postizanju nekih ciljeva. Naš je glavni projekt hrvatska Vlada i Hrvatski sabor. (…) Svi su pozvani da sudjeluju u Vladi na najvišoj razini, a iz razloga koje ja prihvaćam i shvaćam, neki to jesu prihvatili, a neki nisu. Tako da vam ti sastanci otprilike izgledaju tako da smo mi u kontaktu stalno', tvrdi Milanović.

Osvrnuo se i na sukob s bivšim šefom IDS-a Ivanom Jakovčićem
koji je u tom trenutku sjedio među novinarima u dvorani: 'S kolegom Jakovčićem sam imao određene teme razgovora, a sad smo slavili 20. godišnjicu Istarskog statuta što je bio jedan jubilej, a nama je to bio jubilej da se pola godine nismo zakačili oko nečega, što ne znači da nećemo opet.'

No novi je predsjednik IDS-a Boris Miletić, a Milanović kaže da se s njime i šefom HSU-a Silvanom Hreljom stalno čuje. 'Razlika je u tome što radimo sve da državu vodimo kroz institucije - Sabor i Vladu. Stranačke koordinacije imat ćemo prema potrebi. Sjetite se kako je to izgledalo i kamo je vodilo za vrijeme Račanove Vlade kad je javnost, blago rečeno, bila nezadovoljna takvim načinom dvojnog vođenja države. Bila je sjednica Vlade pa za pet minuta sastanak koalicije', kaže Milanović.

Smatra, dakle, da je lojalnost zajedničkom programu važnija od sastanaka sa šefovima stranaka: 'Ja sam tu jako zadovoljan onime što su svi dali, SDP, po prirodi stvari, najviše po broju ljudi. HNS živi život Vlade na dnevnoj osnovi s gospođom Pusić i to na dnevnoj osnovi. S druga dva partnera čujem se konstantno. Kontakti su svakodnevni. Ovo je do sada najbolji način od svega što smo vidjeli u koalicijskim vladama Hrvatske, ovo je najbolje i najstabilnije i rekao bih najčistije i najpoštenije', kazao je Milanović.

Predsjednica HNS-a i potpredsjednica Vlade Vesna Pusić
rekla je da je vidjela puno koalicija, u Hrvatskoj i u svijetu, te da se ne može sjetiti niti jedne koja je imala manje sukoba a da ju je trebalo više braniti: 'Ova koalicija funkcionira izrazito lagano komparirajući ju s drugim koalicijama i to pitanje nema temelja da bude predmet kampanje. U kampanji pitanja trebaju biti recimo kako ćemo iz Europskog programa za zapošljavanje mladih dobiti sredstva usprkos tomu što moramo smanjiti deficit.'