PUT U NJEMAČKU

Milanović u srijedu u Berlinu s kancelarkom Merkel

17.09.2012 u 14:50

Bionic
Reading

Predsjednik hrvatske Vlade Zoran Milanović boravit će u srijedu u Berlinu u službenom posjetu Njemačkoj gdje će se sastati s kancelarkom Angelom Merkel, priopćeno je u ponedjeljak iz Vlade, a s njom će, kako se očekuje, razgovarati o ratifikaciji pristupnog ugovora Hrvatske s Europskom unijom

Glavne teme razgovora hrvatskog premijera i njemačke kancelarke, kako se očekuje, bit će ratifikacija hrvatskog pristupnog ugovora s EU-om, kao i jačanje bilateralne posebice gospodarske suradnje dviju zemalja.

Nakon svečanog dočeka, ručka i razgovora, Milanović i Merkel održat će zajedničku konferenciju za novinare.

Njemačka je vlada krajem kolovoza donijela prijedlog zakona o pristupnom ugovoru između Hrvatske i Europske unije, čime je stvorila uvjete za pravodobnu ratifikaciju toga ugovora u Bundestagu. Njemačka je vlada tada priopćila da će Berlin 'izbliza pratiti provedbu reformi' u Hrvatskoj, a podsjetila je i na 'izvrsne' veze između Njemačke i Hrvatske, koje počivaju na stoljetnim kulturnim utjecajima, kao i na velikom broju Hrvata koji žive u Njemačkoj.

Očekuje se da će njemački Bundestag u studenome ratificirati pristupni ugovor između Hrvatske i EU-a.

Milanović će u srijedu posjetiti i Zakladu Friedrich Ebert gdje će održati predavanje na temu Hrvatska i Europska unija.

Merkel je prije nepunih godinu dana bila u službenom posjetu Zagrebu, a ovo će biti prvi službeni sastanak njemačke kancelarke i Milanovića.