USTAVNE PROMJENE

Milanović traži jednakost homoseksualaca?

zoran milanović

zoran milanović

Izvor: Cropix / Autor: Damir Krajač/CROPIX

Iako će top tema današnjeg sastanka premijerke Jadranke Kosor i SDP-ovog šefa Zorana Milanovića biti ustavne promjene vezane uz glasanje dijaspore, Novi list doznaje da će SDP-ovac zatražiti da se u Ustav ugradi i jednakost građana bez obzira na njihovu spolnu orijentaciju

SDP će predložiti da se članak 14. Ustava - u kojem stoji da svatko 'ima prava i slobode, neovisno o rasi, boji kože, spolu, jeziku, vjeri, političkom ili drugom uvjerenju, nacionalnom ili socijalnom podrijetlu, imovini, rođenju, naobrazbi, društvenom položaju ili drugim osobinama' te da su svi 'pred zakonom jednaki' - odnosi i na spolnu orijentaciju.

Iako je Kosor u borbi protiv diskriminacije uspjela izgurati svoj prijedlog Zakona o suzbijanju diskriminacije, teško da će SDP-ov prijedlog proći kod HDZ-a.

'Nadam se samo da se spolna orijentacija neće koristiti kao element trgovanja između HDZ-a i SDP-a, odnosno da se ne radi o blefu. Ako se radi o blefu, onda je sve to skupa gadno i degradirajuće prema gay osobama, koje se u tom slučaju koristi kao pregovaračko sredstvo. Pravo na različite spolne orijentacije bi se trebalo bez ikakve rasprave ili stranačkih prepucavanja ubaciti u Ustav', mišljenje je gay aktivista i jednog od članova organizacijskog odbora Zagreb Pridea, Franka Dote.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi