LALOVAC NOVI MINISTAR

Milanović smijenio Linića: Čiste ruke su bitnije!

  • +9

Zoran Milanović smijenio Slavka Linića

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek

Bionic
Reading

Slavko Linić više nije ministar financija, a novi ministar bit će Boris Lalovac, objavio je na press konferenciji premijer Zoran Milanović. 'Ova vlada je ojačana ovim potezom, jer se pokazuje jasan stav i gard. Izbori su važni, čist obraz i ruke su važnije', ocijenio je premijer

'Danas ujutro sam se susreo s Linićem i rekao mu da više ne uživa moje povjerenje i da ne vidim mogućnost nastavka naše suradnje', kazao je na početku press konferencije Milanović, dodavši da će za novog ministra predložiti Linićevog zamjenika Borisa Lalovca.

Evo kako je Milanović obrazložio svoju odluku o smjeni Linića:

'Prije više od dva mjeseca šefica Porezne uprave me upoznala s predstečajnim nagodbama gdje su se vidjeli nesrazmjeri. Moj je posao bio da se obratim ministru, i provjerim da li je možda riječ o grešci. U dva mjeseca se nije dogodilo ništa. Predstečajne nagodbe su diskrecijski postupak i moraju biti bez sumnje. Moj posao je da provjeravam i dajem naputke i da institucije rade svoj posao na čist način u interesu RH i proračuna. Greška se može dogoditi, ali onda se to mora objasniti', rekao je Milanović.

'U vrijeme svog mandata da utjecajna osoba uzme kredit od HBOR-a? Čekao sam odgovor i obraćanje javnosti, tražio sam ministra da ga smijeni i onda sam to javno morao učiniti. Na neke stvari u etici u politici gledamo na drugačiji način. Ministar je nastavio cijelo to vrijeme govoriti o Šegonu kao o žrtvi. Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa se očitovalo, što nije presudno, jer sam o tome imao stav prije nego je Povjerenstvo donijelo pravorijek. To je politička odluka. Način na koji se ministar očitovao da je objavio na internetu nije ispravan, to se tako ne radi. Ne daje odgovor na niti jedno pitanje, prebacuje odgovornost.

Kada postoji sumnja u regularnost od svakog očekujem da pozove na odgovornost ljude koji su to pripremali, ne kažem da je to kazneno djelo, tu se radi o grešci na štetu državnog proračuna. Zahvaljujem ministru Liniću za posao u Vladi. Izbori su bitni, ali čiste ruke su bitnije.'

U svom objašnjavanju spomenuo je premijer Planinsku. 'Aluzija je samo na to da je hrvatska javnost uznemirena događajima iz bivše vlade koja je bila kriminalna. Meni je trebalo dva tjedna da naložim da bivši pomoćnik ministra financija, uživalac kredita HBOR-a, ode. To su moji kriteriji', pojasnio je.

Ako ste sve mjesece to znali, zašto niste s ministrom razgovarali?

'Želio sam biti oprezan niti se petljati previše. S pomoćnicima ministara ne razgovaram nikada, vrlo rijetko. S Nadom Čavlović Smiljanec sam malo surađivao, ovo je bila izvanredna situacija, tražio sam da mi se objasni što se dogodilo.'

Zašto se ovo uopće nije trebalo dogoditi?
'Sve je javno, to su javni ugovori, nema šanse da se nešto sakrije, samo oni koji pregovaraju u ime države trebaju biti dobri gospodari.'

Na pitanje hoće li Linića izbaciti iz stranke, premijer kaže: 'Zašto?! Izbacivali smo jednom, i to osobu koja je stranku uspoređivala sa Sanaderom. Vjerujem da je Linić osoba kojoj je SDP važan, ali su hrvatski interesi važniji.'

O svemu što se događa s Linićem Milanović je razgovarao i s kolegama na užem kabinetu Vlade te s pojedinim ministrima, no odluku o smjeni, dodao je, morao je donijeti on sam. Iako je više puta ponovio da je napravljena šteta na konto proračuna RH, Milanović nije htio reći vidi li u potezima sada već bivšeg ministra i kaznenu odgovornost.

'Ova vlada je, možda će biti nekorektno prema gospodinu Liniću, ojačana ovime. Pokazuje stav i gard. Izbori su važni, ali čist obraz i čiste ruke su važnije. Predstečajne nagodbe nisu loša stvar i to je, rekli smo već nekoliko puta, privremena stvar i zato je bitno da su sve oči uperene u ono što se događa', kazao je Milanović.

Upitan kako je Linić u jutrošnjem razgovoru reagirao te da li je dao još neko objašnjenje, Milanović je rekao da o sastanku ne želi govoriti. 'Nisam bio zadovoljan ni pisanim ni usmenim odgovorom. Moji su kriteriji očito drugačiji', rekao je Milanović.

S obzirom da je spomenuo da postoje još neki sumnjivi slučajevi predstečajnih nagodbi, novinari su ga upitali hoće li to provjeriti. 'Treba sve ispitati, ja neću provoditi istragu. Mogu se dogoditi greške i treba vidjeti tko je odgovoran za to, tko je spavao i je li spavao ili je imao namjeru', kazao je Milanović.

Upitan vraća li se Linić u Sabor na mjesto zastupnika, Milanović je rekao: 'Ovo je politička odluka i pitanje njegove smjene je tehničko pitanje. Hoće li Linić otići u Sabor, to je njegova odluka.'

Novinari su ga upozorili i da se stječe dojam da je s Linićem uglavnom komunicirao putem medija, čime navodno nisu bili zadovoljni njegovi stranački kolege. 'To što je objavljeno u medijima je javno dostupno već duže vrijeme. Ja sam s Linićem preko medija komunicirao jako malo, i to kada sam komentirao neprihvatljive teze kada su u pitanju krediti. A to što objavljuju hrvatski mediji, kada i kako objavljuju, s tim nemam veze', rekao je Milanović.

Upitan hoće li i kako Linićeva smjena utjecati na predstojeće europske izbore, Milanović je ponovio da su izbori važni, ali da su čiste ruke važnije. 'Dvije i pol godine u najtežoj krizi rejting moje koalicije je daleko iznad očekivanja. To govori o nama, ali i konkurenciji koja je grozna. Glasajte za varalice', kazao je Milanović.

Upitan ne vrijeđa li na taj način i birače, Milanović je kazao: 'Rejting se dokazuje na izborima, a ovo je moj stav. Nisam nikome naredio kako da se glasa. Kada kažem varalice, takvih je puno u HDZ-u. Ne kažem da su birači varalice, ali smatram da rade grešku kada za takve glasaju.'

Podsjetimo, naizgled tihi sukob između Linića i Milanovića plamtio je mjesecima, no kap koja je prelila čašu bila je afera Spačva. Naime, Linić je, kako su jučer pisali mediji, u ime Ministarstva financija kupio zemljište tvrtke Spačva za 33 milijuna kuna iako mu je Porezna uprava izračunala da vrijedi samo šest milijuna kuna.


Hitno očitovanje ministra Milanović je navodno zatražio još prije dva mjeseca, no ono je stiglo tek jučer. Linić se u obrazloženju okomio na svoju bivšu šeficu Porezne uprave Nadu Čavlović Smiljanec koja je pokrenula aferu svojim pismom premijeru. Zbog nje se Linić našao u situaciji da se mora opravdavati. 'Nepoznato je zašto je Nada Čavlović Smiljanec, ravnateljica Porezne uprave, s tolikim odmakom vremena od dana sklapanja kupoprodajnog ugovora zatražila od Područnog ureda Vukovar da 3. ožujka 2014. izvrše procjenu vrijednosti predmetne nekretnine. Također je razvidno kako je ta procjena Područnog ureda Vukovar napravljena mimo uobičajene prakse i zakonskih propisa koji govore o porezu na promet nekretnina. Navedena procjena je neutemeljena obzirom da ne sadrži sve bitne činjenice', objašnjava Linić u obrazloženju premijeru.

RTL Autor: RTL