posjet skoplju

Milanović se sastao s predstavnicima hrvatske zajednice u Sjevernoj Makedoniji

22.11.2023 u 16:37

Bionic
Reading

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović zaključio je u srijedu jednodnevni boravak u Skoplju sastankom s predstavnicima hrvatske zajednice u Sjevernoj Makedoniji.

Na tom su sastanku bili v.d. predsjednik Zajednice Hrvata u Skoplju Nenad Živković, predsjednik Zajednice Hrvata u Tetovu Nediljko Romac, predsjednik Hrvatskog foruma mladih Marko Vidaček, predsjednik Makedonsko - hrvatskog društva „Marko Marulić” Branko Maretić i član savjeta vlade za Hrvate izvan Hrvatske Josip Tunić.

Oni su upoznali Milanovića s aktivnostima svojih udruga.

"Budući da u Sjevernoj Makedoniji ne postoji krovna organizacija koja bi okupila sve zajednice i udruge hrvatske nacionalne manjine, predsjedniku je predstavljena inicijativa hrvatskog veleposlanstva u Skoplju za uspostavljanje Saveza hrvatskih udruga u Sjevernoj Makedoniji kojem će pristupiti predstavnici svih udruga i organizacija hrvatske zajednice koje trenutno tamo djeluju", stoji u priopćenju ureda predsjednika.

U Sjevernoj Makedoniji po popisu iz 2021. živi 2145 Hrvata, što je 0,12 posto stanovništva. Najviše ih je u Skoplju, Bitoli i Štipu.

Milanović je u srijedu u Skoplju sudjelovao na neformalnom sastanku šefova država i vlada članica NATO-a iz jugoistočne Europe s glavnim tajnikom NATO-a Jensom Stoltenbergom.