odlikovanje u splitu

Milanović odlikovao američkog general-pukovnika Jona A. Jensena Redom kneza 'čije je ime za slomiti jezik za svakog osim za ljude s ovih prostora'

27.09.2021 u 16:05

Bionic
Reading

​Predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga RH Zoran Milanović odlikovao je u ponedjeljak u Lori Redom kneza Trpimira s ogrlicom i Danicom američkog general-pukovnika Jona A. Jensena, direktora Nacionalnih gardi Kopnene vojske

Predsjednik Milanović je general-pukovniku Jensenu rekao kako mu je čast uručiti mu red kneza Trpimira i da u tome ima neke simbolike, jer je Trpimir bio jedan od prvih hrvatskih knezova i osnivač hrvatske nacionalne dinastije.

"Znam da je njegovo ime za slomiti jezik za svakog osim za ljude s ovih prostora jer ga je teško izgovoriti. On je stolovao u neposrednoj blizini Splita, iznad Kaštela, u njegovo vrijeme je osnovana i prva hrvatska prapovijesna mornarica. Ovo vam govorim čisto kao jedan povijesni uvod, mislim da je zanimljiv i da ima simbolike", rekao je predsjednik Milanović.

Rekao je kako znamo o povijesti hrvatskih odnosa s Nacionalnom gardom Minnesote, te kada je Hrvatska 1996. godine uspostavljala odnose onda je bilo pitanje s kojom će to saveznom državom biti, a jedan od sudionika potpisivanja je bio admiral Robert Hranj. Rekao je kako vidi da je suradnja puno viša od formalne, govoreći iz hrvatske perspektive, jer je jasno "koliko to našim ljudima znači." Milanović želi da tako ostane i siguran je da će tako i biti.

Odlikovanje je dodijeljeno temeljem Ustava RH i Zakona o odlikovanjima i priznanjima RH, a na prijedlog državnog Povjerenstva za odlikovanja i priznanja, predsjednik Zoran Milanović je donio odluku o dodjeli odlikovanja redom kneza Trpimira s ogrlicom i Danicom za izniman doprinos međunarodnom ugledu RH i razvoju bilateralnih odnosa između RH i SAD- a, te uspješne suradnje Oružanih snaga RH i Nacionalne garde Minnesote.

  • +17
Dan HRM Izvor: Cropix / Autor: Ante Cizmic / CROPIX

​Odlikovani Jensen je nakon primljenog odlikovanja predsjedniku rekao da mu je iznimna čast prihvatiti odlikovanje. Rekao je i da kada se netko pridruži vojsci kao mladi čovjek nikada ne zna gdje će ga to odvesti, ali mu je iznimno drago što je tu među svojim prijateljima s kojima je imao prilike surađivati.

"U pravu ste, ovo je sada 25. godina našeg odnosa i zaista mi puno znači primiti ovakvu nagradu na tu godišnjicu. U ime guvernera Minnesote i u ime generala skromno ovo prihvaćam i ponovno vam zahvaljujem", izjavio je Jensen.

Kasnije je novinarima rekao da mu je drago što je u Hrvatskoj, da je zadnji put bio ovdje 2018. godine, a sada je 25 godina od uspostavljanja veza SAD-a i Hrvatske. Ponovio je kako mu je drago i iznimna čast primiti hrvatsko odličje. Istakno je da je suradnja dviju zemalja više od formalne. Riječ je o vojnoj suradnji, ali i o razmjeni sveučilišta, te drugim oblicima suradnje.​

Jon A. Jensen (58) je general-potpukovnik vojske SAD i od 10. kolovoza prošle godine služi kao 22. ravnatelj Nacionalne garde vojske. Do sada je obavljao nekoliko funkcija i to general pomoćnika Nacionalne garde Minnesote, zapovjednog generala 34. pješačke divizije i zamjenika generala zapovjednika za Vojsku Sjedinjenih Država u Africi.

U Splitu se jutros održa​la​ središnja svečanost obilježavanja Dana Hrvatske ratne mornarice i 30. obljetnice ustrojavanja Hrvatske ratne mornarice na kojoj je bio i predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik OS Zoran Milanović, izaslanik predsjednika Vlade i ministar obrane Mario Banožić te načelnik Glavnog stožera OSRH admiral Robert Hranj.