POLOŽIO VIJENCE

Milanović: Nisam u Kninu jer je tamo stranačka zabava

05.08.2016 u 16:17

Bionic
Reading

Predstavnici Narodne koalicije u petak su na Mirogoju položili vijence i zapalili svijeće ispred spomenika Glas hrvatske žrtve - Zid boli i ispred Središnjeg križa u Aleji poginulih hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata, u povodu obilježavanja Dana pobjede i domovinske zahvalnosti te Dana hrvatskih branitelja i 21. obljetnice vojno-redarstvene operacije ‘Oluja’, uz poruku da se to obilježava dostojanstveno, u miru i bez uplitanja politike

Predsjednik SDP-a Zoran Milanović rekao je da je na Mirogoj došao iz poštovanja, položiti vijenac i zapaliti svijeću.
‘U Zagrebu, glavnom gradu svih Hrvata, važno je obilježiti ovaj, za cijelu Hrvatsku važan dan, a tako i u Kninu koji je jedan od gradova koji su oslobođeni’, poručio je Milanović.

Pojasnio je i zbog čega se nije pridružio proslavi u Kninu.

‘U nekoliko zadnjih godina jednim dijelom se tamo održava 'stranačka zabava'. Naravno da građani tamo dolaze iz patriotskih pobuda ali, nažalost, to se pretvorilo u svojevrsni stranački skup’, ustvrdio je Milanović.

Rekao je i kako je u Knin išao redovito znajući pri tome što će se dogoditi u incidentnim situacijama koje, kako tvrdi, ’zakuhava druga strana’. ‘Ove godine neka to rade sami’, poručio je.

Upitan što misli o prijedlozima da se Dan pobjede i domovinske zahvalnosti slavi svake pete godine, odgovorio je da taj dan treba obilježavati svake godine na dostojanstven način te ocijenio da je to ‘proslava kad se treba veseliti, ali ne i likovati, kako proslava ne bi bila tuđa patnja’.

Milanović nije htio komentirati jučerašnji prosvjed nevladinih udruga na Trgu bana Jelačića.

Beljak: To je stranačka zabava

I čelnik HSS-a Krešimir Beljak ističe kako današnji praznik proživljava vrlo emotivno. ’Ovo je dan kada su naši gradovi oslobođeni, i proslavit ću ga u miru sa svojom obitelji’, pojasnio je.

Za njega je, ističe, proslava u Kninu ‘u principu stranačka zabava’ gdje su proteklih godina izviždavani Milanović i Josipović, a što je kaže degutantno. Napomenuo je i kako je, unatoč tome, predložio Milanoviću odlazak u Knin, kako bi se, kaže, pokazalo da se ovaj HDZ, koji se predstavlja kao drukčiji, nije promijenio.

Predsjednik HSU-a Silvano Hrelja rekao je da je prije 21. godinu na današnji datum bio vodnik u Grabovcu gdje je svjedočio 'Oluji'.

‘Na ovaj dan želio bih manje politike, a više pijeteta i više poštovanja i prema žrtvama i Danu pobjede. Danas smo ovdje i dajemo počast i braniteljima i žrtvama i ovom danu’, poručio je.

Potpredsjednica HNS Anka Mrak Taritaš rekla je kako je predsjednik njezine stranke Ivan Vrdoljak u Kninu na središnjoj proslavi 'Oluje'. ’Vrdoljak je svake godine išao u Knin, a pokloniti se braniteljima i proslaviti ovaj dan treba u cijeloj Hrvatskoj. Zagreb je glavni grad i nema razloga da se ovaj dan ne proslavi i ovdje’, rekla je.