reagirao na zamolnice iz bih

Milanović Litre: Hrvatska vanjska politika je tragikomična, svodi se na opravdavanje

10.08.2021 u 12:04

Bionic
Reading

Saborski zastupnik Hrvatskih suverenista Marko Milanović Litre ocijenio je u utorak da je vanjska politika hrvatskih vlasti "tragikomična", jer se, kako smatra, svodi na reagiranje i opravdavanje.

"Nastavlja se tragikomična vanjska politika hrvatskih vlasti. Najnoviji zahtjev tužiteljstva BiH za procesuiranje hrvatskih ratnih zapovjednika zbog operacije Bljesak sjajan je pokazatelj pasivnosti i manjka volje za suverenom provedbom naših vanjsko-političkih ciljeva i politika, ako ih uopće imamo definirane", istaknuo je Marko Milanović Litre.

"Naše vanjsko-političko djelovanje svodi se na reagiranje i opravdavanje na prozivke naših susjeda koji preko svojih državnih institucija zadnjih 30 godina redovito izmišljaju neku novu teoriju s kojom produbljuju svoju bolesnu mitologiju u kojoj je Hrvatska bila agresor, a oni nedužni dobrotvori zapetljani u laži, obmane i agresiju povampirenih Hrvatica i Hrvata", napisao je Litre u priopćenju .

Litre je istaknuo i kako je "krajnje vrijeme da hrvatska vlast i institucije počnu njegovati i provoditi proaktivnu, suverenu vanjsku politiku s kojom će Hrvatska definirati relevantne teme i biti predvodnik diplomatskih odnosa u ovom dijelu Europe".

Za početak, kaže, mogli bi pitati vlasti u BiH planiraju li isplatiti troškove za više od 650 000 izbjeglica iz BiH koje je Hrvatska zbrinula tijekom Domovinskog rata 90-ih godina bez obzira na njihovu nacionalnu i vjersku pripadnost?

"Možda ne bi bilo ni na odmet prisjetiti ih da su pripadnici HVO-a pomagali u naoružavanju i obuci pripadnika Armije BiH? Možda i na činjenicu da je teritorij BiH bio temelj srpske agresije na Hrvatsku 1991. godine? Ili možda da su se u bolnicama u Hrvatskoj liječili ranjeni pripadnici Armije BiH i civili - Bošnjaci-muslimani? A možda ne bi bilo ni na odmet spomenuti da su hrvatske snage u nekoliko ključnih trenutaka spriječile srpske postrojbe u zauzimanju strateški značajnih točaka u BiH poput Mostara i doline Neretve, Bosanske Posavine, područje Livna, Tomislavgrada, Rame?", naveo je Litre.

Smatra da se ne bi trebala zaboraviti ni kakva bi bila sudbina okruženog Bihaća da nije bilo hrvatskih snaga i VRO Oluje.

"Gospodo vladajući odbacite mlakost i beskičmenjaštvo svojih mentora, danas savjetnika, te počnite raditi za Hrvatsku sa stavom, ciljem i planom", zaključio je Milanović Litre.