NAJDRAŽA MU BELGIJA

Milanović lani bio svuda po svijetu i evo koliko je na to potrošio

23.02.2015 u 07:00

Bionic
Reading

Ako je suditi prema popisu putovanja premijera Zorana Milanovića, kojeg je na upit tportala dostavila Vlada, njemu je u posljednjih godinu dana Belgija postala drugi dom. Razlog tome su, naravno, sastanci Europskog vijeća, na koje je Milanović u 2014. jurio osam puta. Dio troškova tih putovanja pokrila je Europska komisija, no to nije bio slučaj sa svim lanjskim Milanovićevim putovanjima

Prema podacima koje nam je dostavila Vlada, premijer Zoran Milanović u 2014. godini službeno i radno putovao je u čak 15 država svijeta, među kojima su i one u regiji, ali i one za koje je predsjednik Vlade morao uzeti višesatni let avionom.

Iako je, kako smo već pisali, predsjednik Sabora Josip Leko pohodio jednak broj država, Milanović se ipak više naputovao. Naime, zbog sastanaka Europskog vijeća u Bruxelles je putovao osam puta, zbog čega je Belgija bila država u koju je najviše dolazio. Čak tri puta lani je posjećivao susjednu Bosnu i Hercegovinu, a od ostalih država u široj regiji posjetio je i Sloveniju, Makedoniju, Italiju, Austriju i Albaniju.

Noge su mu vidjele i puta u Veliku Britaniju, Njemačku, Češku i Turkmenistan. Međutim, putovanja koja su najviše bila bila o fokusu javnosti je ono u Australiju i Novi Zeland, ujedino i putovanje koje je, kada se uključi i trošak delegacije, najviše koštalo porezne obveznike. Već uoči tog puta premijera se prozivalo zbog troškova, a da pritome nije jasno kolika će biti korist od obilaska dijaspore.

Prozivki je bilo i zbog dvodnevnog putovanja u Brazil na otvaranje Svjetskog nogometnog prvenstva, a pod paljbom javnosti Vlada i Milanović našli su se i zbog premijerovog putovanja u SAD. Podsjetimo, krajem rujna Milanović je s pozamašnom delegacijom otputovao na pet dana u SAD gdje je predstavnike pet vodećih američkih IT kompanija upoznao s hrvatskim poslovnim potencijalima.

Iako se vezano uz putovanja preko oceana govorilo o troškovima teškim nekoliko stotina tisuća, u Vladi tvrde da je na troškove službenih putovanja predsjednika Vlade u 2014. godini potrošeno 397 tisuća kuna. Ta cifra, pojašnjavaju, odnosi se samo na troškove premijera Milanovića, a ne cijele delegacije, koja je primjerice uračunata u tekstovima koje je tportal pisao o troškovima putovanja u SAD i Australiju.

No, nisu sva putovanja plaćena novcem poreznih obveznika. 'Za putovanja na sastanke Europskog vijeća dio troškova refundirala je Europska komisija jer Hrvatska kao članica EU ostvaruje pravo na povrat dijela troškova za predstavnike Vlade koji sudjeluju u radu EV i Vijeća EU, te povezanih sastanaka. Pojedine države pokrile su i dio troškova tijekom bilateralnih posjeta: troškove smještaja i leta unutar zemlje tijekom boravka na Novom Zelandu podmirila je zemlja domaćin, a dio troškova tijekom boravka u Češkoj i Turkmenistanu također su podmirile zemlje domaćini', kazali su nam u Vladi.