KONAČAN OBRAČUN

Evo koliko su Milanović i svita potrošili na putovanje u SAD

11.11.2014 u 07:00

Bionic
Reading

U Vladi su, konačno, nakon više od mjesec dana, zbrojili koliko ih je stajao put u Sjedinjene Američke Države (SAD) za premijera i pratnju. No to je samo dio ukupnog troška cijele delegacije, koji je financiran direktno uz Vladinog proračuna, a troškove za ostatak delegacije snosile su institucije i tvrtke koje su predstavljale

'Ukupan trošak Vlade RH za članove izaslanstva koji su boravili u SAD-u od 28. rujna do 4. listopada 2014. iznosio je 321.769 kuna', otkrio nam je glasnogovornik Vlade Nikola Jelić.
Podsjetimo, premijer Zoran Milanović predvodio je šesnaestočlanu delegaciju koja je u SAD-u otputovala u posjet američkim tehnološkim gigantima Microsoftu, Oracleu, CISCO-u, IBM-u i Hewlett Packardu, a posjetili su i hrvatske iseljenike u Gig Harbouru. Jedni potpisani sporazum bio je memorandum o suradnji s IBM-om.

Predstavnici vlasti nerado odaju podatke o troškovima putovanja jer obično razotkrivaju rasipnost pri raspolaganju javnim sredstvima. Tako da su informacije do kojih se naposljetku dođe šture. I prilikom putovanja premijera Zorana Milanovića s pratnjom u Australiju u svibnju ove godine brojna su postavljena pitanja ostala neodgovorena.

Dakle, između ostalih uz Milanovića su u SAD-u boravili i ministri zdravlja i znanosti, obrazovanja i sporta, Siniša Varga i Vedran Mornar, kao i zamjenik ministrice vanjskih i europskih poslova Joško Klisović, pomoćnik ministara uprave Darko Parić te predstavnici HZZO-a, Agencije za investicije i konkurentnost, CARNet-a, SRCE-a i APIS-a. Premijer je u SAD vodio i sina čije je troškove puta platio iz vlastitih sredstava.

Iz Vlade navode da su na njezin trošak putovali predsjednik Vlade RH Zoran Milanović, predstojnik Ureda predsjednika Vlade RH Tomislav Saucha, savjetnik predsjednika Vlade RH za vanjsku politiku Neven Pelicarić, savjetnica predsjednika Vlade RH za gospodarstvo Spomenka Rakušić i glasnogovornik Vlade RH Nikola Jelić. Za ostatak delegacije troškove snose institucije ili tvrtke koje su predstavljali.
Delegacija je putovala redovnim zrakoplovnim linijama i troškovi prijevoza tj. zrakoplovnih karata iznosili su 174.575 kuna, a na troškove smještaja potrošeno je 92.157 kuna.

'Ostali troškovi - koji najvećim dijelom uključuju plaćanje korištenja automobila tijekom boravka u SAD-u te reprezentaciju – iznosili su 32.135 kuna', poručio nam je Jelić. Iako smo postavili pitanje i koliko je novca potrošeno na osiguranje, odgovor nismo dobili, tako da ostaje nepoznato koliko je predstavnika osiguranja, i je li uopće, putovalo s delegacijom u SAD i koliki su njihovi troškovi.

Tijekom osmodnevnog službenog puta pet je članova Vlade nešto i zaradilo. Dnevnice za SAD prema službenoj tarifi iznose 95 dolara dnevno, što je ukupno 760 dolara ili, preračunato prema srednjem tečaju HNB-a, 4.582 kune po osobi.

S obzirom na brojnu delegaciju koja je otputovala u SAD, na kraju se možemo zapitati jesu li postignuti rezultati razmjerni troškovima.