KONAČNI REZULTATI IZBORA

Milanović do kraja tjedna dobiva mandat, Sabor 20. prosinca?

12.12.2011 u 12:50

Bionic
Reading

Izborni rezultati za sedmi saziv Hrvatskoga sabora postat će konačni najranije krajem ovog, a najkasnije početkom idućeg tjedna, zbog žalbenog roka, jer je jedan od sudionika parlamentarnih izbora tek danas dobio rješenje kojim mu je Državno izborno povjerenstvo odbilo prigovor na tijek izbora. Tek nakon što Ustavni sud obradi i tu moguću žalbu DIP će izvijestiti predsjednika Republike Ivu Josipovića o konačnim rezultatima izbora za zastupnike u Hrvatski sabor. Potom će predsjednik lideru pobjedničke koalicije Zoranu Milanoviću dati mandat za sastavljanje nove vlade

Nakon što predsjednik Ivo Josipović dobije konačne rezultate izbora i mandatarom imenuje Zorana Milanovića, neće se dugo čekati na održavanje konstituirajuće sjednice sedmog saziva Hrvatskog sabora, neslužbeno se doznaje. Najvjerojatnije bi se to moglo dogoditi već u utorak 20. prosinca

Inače, jedan od izbornih sudionika, odnosno predstavnica albanske nacionalne manjine iz Rijeke koja je sudjelovala na izborima, tek je danas poštom dobila rješenje DIP-a. To znači da sutra i prekosutra teče 48-satni rok za eventualno podnošenje žalbe Ustavnom sudu, koji zatim u dodatinh 48 sati mora donijeti rješenje.

No, ti rokovi mogli bi se još produljiti zbog dostave poštom žalbe i odluke.

'Prema računici DIP-a, izborni rezultati bi mogli postati konačni najranije u petak. Ovisno o brzini upućivanja žalbe eventualno u četvrtak, a najkasnije u ponedjeljak ili utorak', rekla je Hini potpredsjednica DIP-a Zdravka Čufar Šarić

Iz DIP-a također podsjećaju i na proceduru. 'Istekom svih rokova potpuni rezultati izbora postaju i konačni. Rezultate dostavljamo predsjedniku Josipoviću i objavljujemo ih u Narodnim novinama. Na temelju dostavljenih konačnih rezultata, na koje više nitko nema pravo žalbe jer su sve mogućnosti iscrpljene i rokovi istekli, predsjednik zove mandatara', pojasnio je Hrvoje Sadarić, glasnogovornik DIP-a.

Od objave potpunih rezultata prošlog utorka krenuli su rokovi za žalbe DIP-u pa je pristiglo ukupno 10 prigovora na izborni proces. Na svih 10 DIP je odgovorio negativno, pa su nezadovoljnici imali pravo žalbe Ustavnom sudu kao drugostupanjskom tijelu.

Ustavni sud je do sada na svojim internetskim stranicama objavio tri odluke kojima je odbio žalbe izbornih sudionika na nepravilnosti u radu biračkih odbora i prilikom prebrojavanja glasova.

Očekuje se, tako, da će predsjednik Josipović do kraja ovog ili početkom idućeg tjedna pozvati Zorana Milanovića na Pantovčak i dati mu mandat za sastavljanje Vlade. Nova vlada mogla bi biti predstavljena hrvatskom parlamentu već sljedeći tjedan.

'Mandat čim dobijem rezultate'

Predsjednik Ivo Josipović potvrdio je kako će mandat za sastavljanje nove vlade dati nakon što dobije konačne rezultate parlamentarnih izbora. Podsjetio je kako to isključivo ovisi o Ustavnom sudu i DIP-u.
'Ako danas dobijem konačne rezultate izbora, nema zapreke da se odmah ne da mandat', rekao je predsjednik novinarima nakon obilježavanja 20. obljetnice Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane u Zračnoj luci Pleso.

Konstituirajuću sjednicu Hrvatskog sabora saziva predsjednik Republike, a njome do izbora novog predsjednika Sabora predsjedava šef parlamenta iz prethodnog saziva, odnosno Luka Bebić

Osim izbora predsjednika Sabora,  na konstituirajućoj sjednici bit će izabrano i novo Mandatno-imunitetno povjerenstvo koje će zastupnicima podnijeti izvješće o provedenim izborima. Na konstituirajućoj sjednici biraju se i potpredsjednici Sabora, te predsjednici, potpredsjednici i članovi saborskih Odbora za Ustav, poslovnik i politički sustav, Odbora za izbor i imenovanja, te Odbora za zakonodavstvo.

Iako je prije četiri godine nakon izbora Sabor odmah potvrđivao i Vladu, ovaj put potvrđivanje novog kabineta najvjerojatnije će se dogoditi nekoliko dana nakon konstituirajuće sjednice

Naime, zbog pojedinih župana i gradonačelnika, poput primorsko goransko župana Zlatka Komadine, koje nova vlast namjerava postaviti na mjesta ministara, Kukuriku većina prvo će najvjerojatnije odraditi izmjene Zakona o izboru općinskih načelnika, gradonačelnika i župana. Na taj način omogućilo bi se da se u drugoj polovini mandata, ako neposredni birani čelnik da ostavku zbog prelaska na drugu dužnost, ne raspisuju prijevremeni izbori već da se omogući zamjenicima da odrade mandat do kraja.