HOLDING MIRA

Milanović Bandiću ponudio primirje

10.06.2009 u 08:47

Bionic
Reading

Šef SDP-a Zoran Milanović i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić jučer su prvi put nakon prošlotjednog oštrog obračuna razgovarali, pokušavajući postići kompromis. Šef SDP-a Bandiću je ponudio rješenje prema kojem bi zagrebački ogranak trebao pristati na Borisa Šprema kao predsjednika Gradske skupštine, a zauzvrat bi Bandiću ostala pozicija u Skupštini Zagrebačkog holdinga, ustvrdio je izvor iz središnjice SDP-a na Iblerovom trgu

Svoj utjecaj na poslovanje Zagrebačkog holdinga, odnosno kontrolu nad Bandićevim poslovima, vrh stranke, pak, u tom slučaju ostvario bi kroz Nadzorni odbor Holdinga, koji bi bio proširen i »pojačan« stručnjacima.– Stvari se kreću prema dogovoru.

Klub SDP-a predložit će za Holding jedno europsko rješenje, koje nitko neće moći odbiti. Tko može odbiti prijedlog da se uspostavi puna transparentnost i stroga kontrola poslovanja tvrtke koju finaciraju građani i koja postoji radi građana, pita se izvor s Iblerovog trga, piše Novi list

Razgovorima koji su obavili dvojica SDP-ovih čelnika na neko vrijeme mogao bi biti utišan latentni sukob koji je eskalirao prije točno tjedan dana, na sastanku u Milanovićevom uredu na Iblerovom trgu. Nakon tog sastanka u medijima su se pojavile spekulacije o potpunoj obustavi komunikacije između Bandića i Milanovića, a interpretacije sukoba išle su čak do nagađanja o skorom raskolu stranke.

Trebao bi voditi Skupštinu  - Boris Šprem

Nakon izmjene teških riječi, pred Bandićem i Milanovićem bile su samo dvije opcije: ili kompromis ili rat do istrebljenja koji je prijetio cijepanjem stranke i potpunom marginalizacijom jednoga od njih.

Ove radikalne varijante očito su se uplašili i jedan i drugi, pa je sada, po ocjeni s Iblerovog trga, vjerojatnija kohabitacija Bandića i Milanovića, koliko god ona za obojicu bila mučna.

Odluci da se ide na dogovor očito je pridonjela i nejasnoća zakonskih odredbi o ovlastima Gradske skupštine i gradonačelnika nad upravljanjem gradskim poduzećem.

S jedne strane, Gradska skupština ima ovlasti izabrati skupštinu Zagrebačkog holdinga, a s druge strane takva promjena ne može biti provedena i upisana u registar Trgovačkog suda bez odobrenja gradonačelnika Zagreba. Milanović i Bandić našli su se tako i formalno i suštinski u svojevrsnoj pat poziciji, pa se dogovor pokazao jedinim razumnim rješenjem.

Ako i bude zaključen, dogovor na relaciji Milanović – Bandić ne može se, međutim, nikako smatrati konačnom pomirbom niti nalaženjem zajedničkog jezika, već prije uspostavom svojevrsne ravnoteže straha. Svaka od strana u ovom sukobu – i Milanovićeva i Bandićeva – računa da će s vremenom nadmudriti ovu drugu.

Krug Milanoviću bliskih gradskih vijećnika računa da će postupno marginalizirati ulogu Skupštine Holdinga, u kojoj će i dalje dominirati Bandić, te da će preuzimanjem Nadzornog odbora uspjeti oštrijom kontrolom stati na kraj samovoljnom Bandićevom upravljanju Gradom.

– Jeste li ikada čuli tko je u Skupštini Hrvatske lutrije? U svakom drugom trgovačkom društvu skupština nije faktor nego uprava poduzeća i nadzorni odbor – kaže jedan od čelnih ljudi Holdinga, blizak šefu stranke.

U Bandićevoj frakciji računaju, pak, na potpuno neiskustvo Milanovića i njegovih pristaša u upravljanju kompliciranim i glomaznim gradskim sustavom.

– Ma, što će oni nadzirati? Pa oni ne znaju osnovne zakonske postavke, ne znaju što kaže Zakon o trgovačkim društvima, ne znaju da Zakon o lokalnoj samoupravi daje jedino i samo gradonačelniku ovlast da upravlja poslovima Grada! – kaže jedan od Bandiću bliskih SDP-ovaca.

U susret prvoj sjednici Gradske skupštine, koja se ima održati sredinom mjeseca, Bandić i Milanović, dakle, u slučaju dogovora išli bi sa sljedećim rješenjem: Boris Šprem zauzet će mjesto predsjednika, dok će Tatjani Holjevac pripasti mjesto profesionalne potpredsjednice. Jedno potpredsjedničko mjesto očekuje i HDZ jer je tradicija da oporba dobije jednog potpredsjednika.