VELIKA AKCIJA

Milanka Opačić spalila tonu i pol droge

24.09.2013 u 13:44

  • +4

Spaljivanje droge u Našicecementu

Izvor: Cropix / Autor: Vlado Kos / Cropix

Bionic
Reading

Više od 1.500 kilograma opojnih droga zaplijenjenih od 2007. godine do danas spaljeno je u pećima tvrtke 'Našicecement', a njezina vrijednost procijenjena je na 3,5 do 4 milijuna kuna

Tom je činu danas nazočan bio glavni ravnatelj policije Vlado Dominić koji je, uz ostalo, rekao da je spaljeno 150 kilograma heroina, 10 kilograma kokaina, i ostalih droga, zaplijenjenih u više od pet tisuća kaznenih predmeta, pravomoćno okončanih na hrvatskim sudovima. Ocijenio je da je današnje spaljivanje dokaz učinkovitosti policije u smanjivanju ponude opojnih droga.

Dominić je istaknuo da je u tim aktivnostima od posebnog značaja bila koordinacija s Državnim odvjetništvom i Carinom te međunarodna suradnja sa slovenskom, crnogorskom, makedonskom i bosanskohercegovačkom policijom, jer je u takvim akcijama, uz ostalo, zaplijenjeno više od 170 kilograma marihuane te 24 kilograma heroina.

Potpredsjednica Vlade i ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić kazala je kako se činom spaljivanja uništava nečija zarada i spašavaju životi drugih ljudi. Istaknula je da se borba protiv droge vodi na nekoliko razina, aktivnostima policije te edukacijom i prevencijom, a smatra da bi u tome trebao pomoći zdravstveni odgoj u školama.

Potrebna je edukacija o ovisnosti, ne samo o drogama, nego i o alkoholu, jer je prevencija jedan od mehanizama kojim možemo zaštititi svoju djecu, poručila je Opačić. Upozorila je da se na hrvatskom tržištu u posljednjih godinu dana pojavilo više od 20 vrsta novih sintetičkih droga.

Ravnatelj Vladina Ureda za suzbijanje zlouporabe droga Željko Petković izvijestio je kako su trendovi bolesti ovisnosti te kriminaliteta droga u Hrvatskoj stabilni te da nema značajnijeg porasta broja ovisnika ili broja kaznenih djela.

Hrvatska je dio europskoga informacijskog sustava o pojavi novih droga u kojem se razmjenom podataka dolazi do uvida u trendove ove problematike na europskom tržištu, a na kojem su se prošle godine pojavila 73 nova sintetička psihoaktivna spoja, koji imaju učinke opojnih droga, dodao je Petković.