ISTRAŽIVANJE IPSOS PULSA

Milan Bandić nadmoćno vodi pred Ostojićem i Ferdeljijem

29.04.2013 u 16:39

Bionic
Reading

Prema istraživanju portala PolitikaPlus i Ipsos Pulsa, aktualni zagrebački gradonačelnik Milan Bandić ima ogromne šanse da na nadolazećim lokalnim izborima u svibnju ove godine osvoji još jedan mandat na čelu glavnog grada Hrvatske

Prema rezultatima istraživanjaobjavljenim na portalu PolitikaPlus, da su lokalni izbori danas, Milan Bandić bi s podrškom od 38 posto birača u prvom krugu imao prednost pred Rajkom Ostojićem kojeg podržava 19 posto građana. Na trećem je mjestu Vladimir Ferdelji sa 17 posto glasova, a svi ostali kandidati trenutno nemaju gotovo nikakve šanse za drugi krug.

Kandidatkinja Zagrebačke nezavisne liste Tatjana Holjevac bilježi podršku 5,5 posto građana Zagreba. Branko Vukšić ispred Hrvatskih laburista dobio je podršku 3,8 posto ispitanih građana. Kandidat HDZ-a Margareta Mađerić dobila je 2,8 posto podrške ispitanih građana.

Njen bivši stranački kolega, a sada nezavisni kandidat za gradonačelnika Zagreba Ante Zvonimir Golem bilježi podršku od 1,6 posto građana. Kandidat HSP-a i HČSP-a za prvog čovjeka metropole Siniša Šukunda dobio je podršku 0,4 posto građana, a na začelju je sa 0,4 posto podrške kandidat ASH-a, DSŽ-a i Saveza za promjene Zlatko Klarić

Prema ovim rezultatima, iako kontekst nije isti, može se uočiti kako od zadnjeg istraživanja Bandićeva popularnost raste, dok je trenutno Ostojić u lošijoj poziciji nego što je bio Bernardić.

Podsjetimo, prema rezultatima istraživanja u studenom prošle godine, Milan Bandić je u prvom krugu bilježio 32,5 posto, a tadašnji kandidat SDP-a Davor Bernardić 22,6 posto podrške ispitanih građana.

No, u međuvremenu se lista kandidata značajno proširila, a najznačajnija promjena jest kandidatura Tatjane Holjevac koja uzima značajan broj glasova, od kojih je veći broj sklon Ostojiću, što je vidljivo iz raspodjele njezinih birača u glasovanju u drugom krugu.

Glasači Milana Bandića mnogo su češći među niže obrazovanim stanovništvom, mlađim osobama, osobama nižih prihoda i iz manjih naselja oko Zagreba. Oko polovine glasača koji su za njega glasali u svibnju 2009. tvrdi da bi to napravilo opet.

U drugom krugu Milan Bandić bi, prema rezultatima ovog istraživanja, pobijedio Rajka Ostojića i tako osvojio još jedan mandat na čelu Zagreba. Aktualni gradonačelnik ostvario bi 55,3 posto podrške, a kandidat SDP-a Rajko Ostojić 33,6 posto ispitanih građana.

Zanimljivo je da za Milana Bandića u drugom krugu glasaju (osim glasača njegove liste) u velikoj većini glasači HDZ-a. Ostojiću, pak, nešto češće odlaze birači Ferdeljija i Tatjane Holjevac.