'NOVO DRUŠTVO SE RAĐA'

Miklenić: Ustavni sud zaustavio je Jovanovićevo nasilje

28.05.2013 u 11:10

Bionic
Reading

Glavni urednik katoličkoga tjednika Glas Koncila Ivan Miklenić u novom broju lista ističe kako je odluka Ustavnoga suda o ukidanju Kurikuluma zdravstvenoga odgoja, za koji kaže da je uveden na nezakonit način, nova i svijetla stranica hrvatske povijesti u izgradnji i usavršavanju pravne države

Toga dana je, napominje Miklenić u komentaru 'Novo društvo se rađa', objavljeno i da je Građanska inicijativa 'U ime obitelji' prikupila dovoljan broj potpisa koji obvezuju političare na održavanje referenduma o ustavnoj definiciji braka, što je, smatra, također nova i svjetla stranica u nastojanju za zaštitu univerzalnih vrednota u Hrvatskoj.

Glas Koncila navodi kako je odluka Ustavnoga suda zaustavila specifičan oblik nasilja, kojim se, tvrdi, poslužio ministar obrazovanja Željko Jovanović, zlorabeći položaj državnoga službenika i odbijajući svaki oblik dijaloga, razgovora i dogovora s bilo kim tko ne prihvaća njegov stav.

'Ministar je u svom postupanju, u proceduri, povrijedio naravno i ustavno pravo roditelja, a kad se na to upozoravalo i iz redova roditelja, organiziranih u udruge civilnoga društva ili izvan njih, kao i iz Katoličke Crkve, onda se on obrušavao na predstavnike Crkve vrijeđanjem, a mediji manipuliranjem da je riječ o sukobu države i Crkve', naglašava Miklenić. Ističe kako je ministrov stav izraz ideološke, nedemokratske zaslijepljenosti i netolerantnosti prema hrvatskim građanima koji drugačije misle od njega i koji su većina u hrvatskome društvu.

Tjednik smatra kako je uvođenje Kurikuluma zdravstvenog odgoja na nezakonit način tipično ideološko i političko nasilje, kojemu nikada više ne bi smjelo biti mjesta u postupanju ikojeg ministra ili državnog službenika u Hrvatskoj.


'Da je riječ o zadojenom ideološkom i političkom nasilju pokazale su i neprimjerene izjave i reakcije ministra obrazovanja na odluku Ustavnoga suda', naglašava komentator, te ocjenjuje kako su Jovanovićeva očitovanja prevršila svaku mjeru dobroga ukusa, etike i političke profesionalnosti.

Miklenić smatra kako tome u prilog ide i reakcija predsjednice Ustavnoga suda, koja naglašava da je ministar svojim izjavama grubo prekršio obvezu da poštuje i ne komentira mišljenja sudaca izražena tijekom sjednice u okviru rasprave koja se vodi o sudskim predmetima. To, naglašava, nije samo pljuska ministru za njegovo ponašanje, nego i vladi koja je to branila, ali i svakoj politici koja koketira s instrumentima totalitarizma da bi se ostvarilo ideološko nametanje.

Velikom pljuskom političarima smatra i uspjeh inicijative 'U ime obitelji', koja je prikupila dovoljan broj potpisa za zahtjev za raspisivanje referenduma, kao novi demokratski instrument koji ograničava, odnosno sužava moć i odlučivanja političara.

'Da je uspjeh građanske inicijative prava pljuska, najbolje se vidi po pribjegavanju političara, dijela udruga civilnoga društva i instrumentaliziranih medija novim interpretacijama zakonodavnih pravila o referendumu i neviđenim manipuliranjima ljudskim pravima i tobožnjim njihovim ugrožavanjem', piše Glas Koncila.