VLADA POTVRDILA

Mihael Zmajlović predložen za novog ministra okoliša i prirode!

11.06.2012 u 11:17

Bionic
Reading

Nakon što je Mirela Holy podnijela ostavku na dužnost ministrice zaštite okoliša i prirode, Vlada je dva dana kasnije našla novog kandidata. Saboru će predložiti da to mjesto popuni aktualni gradonačelnik Jastrebarskog i još uvijek saborski zastupnik SDP-a Mihael Zmajlović

Predstavljajući budućeg ministra premijer Zoran Milanović kazao je kako se radi o mladom ekonomistu koju se u početku svoje karijere bavio ekologijom.

'Ovo je političko mjesto i poznavanje materije je jako dobra stvar, ali to je političko mjesto i provodi se politika Vlade u suradnji sa stručnjacima u Ministarstvu. To je Mirela Holy radila na iskren, otvoren i energičan način, a kolega Zmajlović će nastaviti provoditi tu istu politiku dajući joj osobni pečat', kazao je kratko Milanović.

Isto je potvrdio i sam Zmajlović kazavši da je Vlada već zacrtala smjer rada Ministarstva zaštite okoliša i prirode. 'U tom smjeru planiram i nastaviti - transparentnost, poštivanje svih zakonskih propisa i europskih direktiva bit će i dalje smjer kojim će se voditi Ministarstvo. Trudit ću se da se taj smjer zadrži, da se ostvaruju svi ciljevi koje si je zacrtala Vlada', kazao je Zmajlović

Gospodarenjem otpadom i zaštitom okoliša i voda bavio se, kako je sam kazao, iz jednog drugog kuta. 'Ne jednom u životu me zatekla činjenica da sam često puta preuzimao vrlo odgovorne i zahtjevne poslove, tako i ovaj put, i dosada sam to vrlo uspješno obavljao, barem prema ocjenama građana. Nadam se da će tako biti i u ovom slučaju', rekao je Zmajlović.

Novinare je zanimalo i hoće li poštivati mišljenje nezavisnih revizorskih kuća koje su dale negativno mišljenje na projekt izgradnje hidroelektrane Ombla, ali i kakav je njegov stav oko gradnje trećeg bloka Plomina na ugljen.

'Prije nego učinim kompletan uvid u projektnu dokumentaciju i stručna mišljenja koja su bila izrađena vezano uz te projekte, molio bih da ne iznosim svoje stavove. To bi bilo krajnje neozbiljno', kazao je Zmajlović, uputivši novinare na premijera Milanovića koji može iznijeti stav Vlade. No ni on nije htio potvrditi hoće li doći do realizacije projekta ili neće, rekavši da je načelan stav 'da se stvari grade i rade, ali da se čuva i okoliš'.

'Ni o Ombli ni o Plominu u ovom trenutku neću govoriti. Za Omblu je Europska banka za obnovu i razvoj bila svojevremeno locirala stotine milijuna eura. Ukoliko se pokaže da je objektivno projekt ekološki opasan, ali to tek trebamo utvrditi, ovo su određene naznake. Tu ne zauzimam stav ni za ni protiv, načelno mi moramo početi ulagati i graditi stvari koje su ekonomski isplative za Hrvatsku. A to onda ne može ni Ministarstvo zaštite okoliša samo, nego to može Vlada kao cjelina jer postoji ekološka strana stvari i gospodarska strana stvari. Od Ministarstva zaštite okoliša očekujem da bude i ekonomski aktivno, očekujemo i ideje i projekte, ne samo obrambeni stav koji je nužan, nego i proaktivan, agresivan stav', zaključio je Milanović

S obzirom da je Holy natuknula da se možda svojom politikom zamjerila nekim interesnim skupinama, novinari su Zmajlovića upitali kako će se on nositi s tim ljudima.

'Hrvatska je preuzela određene obveze i te obveze treba poštivati, a pogotovo po pitanju korištenja obnovljivih izvora energije i odlaganja otpada. Nemamo puno vremena i zato će biti potrebno brzo znati rješenja kako ćemo ostvariti te ciljeve, pa i one po pitanju izdvojenog prikupljanja otpada, pogotovo biootpada, za koji smo se obvezali da značajne količine u idućih pet do deset godina neće moći završiti na odlagalištima. To je velik posao, smatram da će Ministarstvo i Vlada donositi takva rješenja u kojima će se naći svi oni koji se u gospodarskom smislu bave tom djelatnošću. Bitno je da će cijeli sustav morati biti transparentan i da će se gledati interes građana, odnosno države', zaključio je Zmajlović


U SABORU UMJESTO ZMAJLOVIĆA HSU-OVKA, U JASTREBARSKOM ZAMJENIK GRADONAČELNIKA NOVOSEL

Iako je Zmajlović danas predložen za novog ministra, njegovo predstavljanje u Saboru i izglasavanje povjerenja, doznajemo u Vladi, trebalo bi se dogoditi već ovog tjedna na saborskoj sjednici. Njegovim odlaskom u Vladu, gdje će s napunjene 34 godine biti najmlađi ministar, Kukuriku koalicija morat će naći i zamjene za njegove dosadašnje funkcije.

S obzirom da je Kukuriku kolaicija potrošila sve svoje ljude na izbornoj listi u VII. izbornoj jedinici, u saborske klupe će poslati šeficu riječkog HSU-a Ljiljanu Cvjetović, iz VIII. izborne jedinice.

Što se pak tiče mjesta gradonačelnika, nakon izmjena Zakona o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi, odnosno takozvanog Komadininog zakona, županima, ali i gradonačelnicima omogućeno je, ako je riječ o njegovom imenovanju na nespojivu dužnost, da nakon pola odrađenog mandata imaju pravo na svoje mjesto imenovati svojega zamjenika. Tako će i Zmajlovića na mjestu gradonačelnika Jastrebarskog zamijeniti njegov zamjenik Zvonimir Novosel

Zmajlović predložen za novog ministra zaštite okoliša i prirode