preskakanje ograde

Migranti probili kopnenu granicu između Maroka i Španjolske

30.08.2019 u 21:19

Bionic
Reading

Više od 150 ilegalnih migranata probili su u petak kopnenu granicu između Maroka i Španjolske, dan nakon što je nekoliko stotina migranata stiglo na grčki otok Lesbos, dok je jug Europe i dalje pod jakim pritiskom koji pojačava napetosti između zemalja EU

U zoru je 155 migranata iskoristilo maglu i probili su graničnu ogradu u Ceuti koja je kao i Melilla španjolska enklava u Maroku gdje se nalaze jedine kopnene granicu EU s Afrikom.

Migranti iz subsaharske Afrike i Gvineje su preskočili ogradu, a neki su razbili jedan od ulaza, rekao je jedan glasnogovornik lokalne prefekture, prenosi agencija France Presse.

To je nakon godinu dana prvi tako veliki proboj ilegalnih migranata koji je uspio u Ceuti. Od početka godine, 671 migrant je uspio ući u grad.

To je manje nego 2018., kada je Španjolska bila glavni ulaz ilegalne imigracije u Europu. Ove godine ju je pretekla Grčka, kamo je u četvrtak oko 540 migranata u 13 plovila stiglo na otok Lesbos.

U cijeloj Europi, ublažio se migracijski pritisak, s oko 46.500 osoba koje su potajno ušle do 28. kolovoza, prema podacima Međunarodne organizacije za migracije (IOM) prema 68.000 prošle godine u isto vrijeme.

Od početka godine umrlo je 900 migranata. Oni koje brodovi humanitarnih organizacija kupe na moru i dalje su nepoželjni u Italiji i na Malti.

  • +2
Migranti Španjolska Izvor: EPA / Autor: Reduan Dris Regragui