HRVATSKA I FILIPINI

Mi njima oružje, oni nama kokos i banane

Bionic
Reading

Republika Filipini želi da Hrvatska postane ulazna točka njezinog izvoza banana, ananasa, kokosa i manga na Balkan i šire. Istovremeno, Hrvatska je spremna Filipinima ponuditi projekte u cijelom nizu sektora, uključujući obrambeni, rečeno je na sastanku visokih dužnosnika dviju zemalja održanom u ponedjeljak u Manili

'Zainteresirani smo za Luku Rijeka kao poveznicu u organiziranju trgovine. Filipinsko tropsko voće ima velik potencijal na području Balkana', rekla je Linda Basilio, pomoćnica ministra vanjskih poslova Filipina dodajući da je tvrtka International Container Terminal Services Inc. (ICTSI) sa sjedištem na Filipinima strateški partner koncesionara kontejnerskog terminala Brajdica u luci Rijeka. Bilo je riječi i o mogućnosti zapošljavanja filipinskih zdravstvenih radnika u Hrvatskoj.

Hrvatsku delegaciju predvodio je Joško Klisović, zamjenik ministrice vanjskih i europskih poslova RH, a uz njega su u Manili bili i predstavnici Ureda predsjednika RH i Brodarskog instituta iz Zagreba, priopćilo je filipinsko ministarstvo vanjskih poslova.

'Utvrđujemo kanale komunikacije i razgovaramo o tome kako intenzivirati i produbiti našu međusobnu suradnju. Vidimo da postoji velika mogućnost suradnje u brodogradnji, rudarstvu, preradi hrane, turizmu i sektorima istraživanja i razvoja', rekao jeKlisovićza Philippine Daily Inquirer.

Među zajedničkim interesima dviju zemalja je i obrana, dodao je Klisović. Hrvatski ministar obrane Ante Kotromanović, koji boravi na Filipinima od 30. rujna do 3. listopada na poziv tamošnjeg kolege Voltairea Gazmina, izrazio je interes RH za sudjelovanje u programima modernizacije filipinske vojske. 

'Definitivno ćemo uspostaviti obrambenu suradnju. Oružje proizvedeno u Hrvatskoj u skladu je sa standardima NATO-a', rekao je Klisović.

Philippine Daily Inquirer piše da je nova hrvatska vlada, koja se, za razliku od prethodnih vladajućih konzervativaca, identificira kao umjereno lijeva, nedavno integrirana u Europsku uniju i sada nastoji produbiti veze s azijskim zemljama.

Jučerašnji sastanak bio je drugi susret na visokoj političkoj razini između Filipina i Hrvatske - prvi je održan u Zagrebu u lipnju 2011. Dužnosnici dviju zemalja susreli su se i u travnju ove godine, na marginama 19. ministarskog sastanka azijskih zemalja i EU-a.

Klisović je rekao da bi Hrvatska mogla osigurati tehnologiju i opremu za rudarski sektor i laku gradsku željeznicu. 'Utvrdit ćemo što je točno potrebno i tada ćemo predstaviti projekt.'

Hrvatska delegacija, u kojoj je i veleposlanik Željko Čimbur, susret će se s filipinskim predsjednikom Benignom Simeonom Cojuangcom Aquinom III, priopćio je Klisović, najavljujući da Filipine namjerava uskoro posjetiti i hrvatski predsjednik Ivo Josipović.

Diplomatski odnosi između Filipina i Hrvatske uspostavljeni su 1993., a dvije zemlje još nemaju stalna diplomatska predstavništva u glavnim gradovima. Hrvatska je pod jurisdikcijom filipinskog veleposlanstva u Beču, a Filipine 'pokriva' hrvatsko veleposlanstvo u Džakarti.

Trgovinski odnosi i ulaganja između dviju zemalja su skromni; krajem lipnja vrijednost trgovinske razmjene procijenjena je na četiri milijuna dolara.