KUKURIKU NA PERISTILU

'Mi ćemo ostvariti projekte, za razliku od ovih jadnika'

  • Autor: Damir Petranović
  • Zadnja izmjena 01.10.2011 15:41
  • Objavljeno 01.10.2011 u 15:09
Kukuriku u Splitu

Kukuriku u Splitu

Izvor: Cropix / Autor: Jakov Prkic / CROPIX

'Dva šlepera puna novčanica od sto eura mogu se poslati u spalionicu, to bi na kratko vrijeme moglo zaposliti jednu ili dvije osobe i proizvesti nešto energije. I to je sve. Pretpostavljate, taj novac može se i pametnije iskoristiti', slikovito je Radimir Čačić objasnio situaciju oko Pelješkog mosta na javnom skupu Kukuriku koalicije u Splitu
Leo Nikolić

Leo Nikolić

Izvor: tportal.hr / Autor: Leo Nikolić

'Ovako kako je zamišljeno, most ne bi pokrivao ni kamatu na uloženi kapital, to jednostavno nije održivo u ovom trenutku. Naš prioritet bit će izgradnja autoceste prema Dubrovniku preko koridora kroz Neum, ali doći će vrijeme i za Pelješki most', kazao je Čačić.

Svoju turneju Hrvatskom i seriju predstavljanja 'Plana 21' Kukuriku koalicija u Splitu je nastavila skupom na prepunom Peristilu, gdje su se natiskali građani željni izravnog kontakta s oporbenim šefovima. Zoran Milanović, Branko Grčić i Radimir Čačić pobrali su golemi pljesak okupljenih, a čak i deseci turista sa zanimanjem su pratili javnu tribinu.

'Nismo ovdje da bismo se svetili ili bavili revanšizmom, mi ćemo se baviti budućnošću. A prošlošću neka se bave pravosudni organi', odgovor je Milanovića na pitanje iz publike hoće li se uspjeti vratiti novac koji je Hrvatskoj opljačkan. Šef SDP-a već na početku skupa objasnio je da ne želi ulaziti u prljavu kampanju, već se 'boriti za dobru ljudsku vjeru'. Čačić je, s druge strane, bio dosta oštriji: jedini problem Hrvatske je, kazao je, nesposobna vlada.

'Kada se usvoje projekti i odluke, onda se oni moraju i provesti. To je razlika između nas i ovih jadnika!', uskliknuo je Čačić, na oduševljenje okupljenih. Najavio je da će se buduća vlada koncentrirati na ulaganja u energetiku i turizam, 'i to u ogromnim razmjerima'.

'Budimo iskreni i nemojmo biti blesavi, sve što postoji u hrvatskom turizmu napravljeno je u Jugoslaviji u sedamdesetim i osamdesetim godinama prošlog stoljeća, zato što je postojala strategija i računica. Mi najavljujemo da će se u prvoj godini našeg mandata na Jadranu izgraditi deset marina za megajahte, i to ne državnim novcem', kazao je šef HNS-a. Najavio je da bi koalicijska vlada 'svaki projekt veći od 20 milijuna eura proglasila projektom od nacionalnog interesa i za njega preuzela odgovornost, ukoliko su prethodno provedene sve rasprave'.

Živimo kulturu nerada, a moramo kazati da građani imaju pravo na rad, ali nemaju pravo na nerad. U Hrvatskoj radi tek dvoje od pet radno sposobnih, dakle 40 posto, dok je u Europi taj postotak 70 posto. To je neizdrživo', kazao je Čačić.

Grčić je, pak, najavio da će koalicijska vlast 'mijenjati odnos prema privatnim investitorima', dok će se ponuditi i poticaji za zapošljavanje u obliku oslobađanja plaćanja doprinosa - no samo za radnike zaposlene na neodređeno vrijeme.

'Split i splitska županija zaostaju u odnosu na Zagreb dva i pol puta, to je nedopustivo i zato će Dalmacija biti jedna od pet hrvatskih regija. No, ne namjeravamo stvarati nove centralizirane sustave: regija Dalmacija funkcionirat će kao savez četiri ravnopravne županije koje će zajedno i prijateljski rješavati pitanja bitna za svoj razvoj', kazao je Grčić.

'Ne mislimo da u Hrvatskoj treba raditi radikalne i bolne rezove jer se u tom slučaju država još godinama ne bi izvukla iz minusa. Upravo suprotno, poticat ćemo potrošnju i agresivno investiranje', najavio je Grčić.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi