UDARILO I 25 TISUĆA MUNJA!

Meteorolozi otkrili kako je nastala grdosija koja je potopila Zadar

Ilustracija

Ilustracija

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX/DHMZ

Iako su stanovnici zadarskog područja sa strepnjom gledali crne oblake koji su se u utorak predvečer pojavili donijevši nove oborine, crni scenarij viđen u ponedjeljak nasreću se nije ponovio. A što je uzrokovalo nevrijeme tijekom kojeg se u kratkom vremenu nad Zadar i okolno područje slila nevjerojatna količina kiše, detaljno su objasnili u Državnom hidrometeorološkom zavodu

U ponedjeljak je Zadar i okolicu pogodilo olujno grmljavinsko nevrijeme koje je rezultiralo bujičnom poplavom i nanijelo velike materijalne štete. U nastavku je opis sinoptičke situacije i podaci o najvišim izmjerenim vrijednostima.

Dobro razvijena ciklona sa središtem iznad Tirenskog mora tijekom prijepodneva se razmjerno sporo premještala nad Jadran. Ispred te ciklone u izraženom južnom strujanju na Hrvatsku obalu je pritjecao zrak bogat vlagom.

Istodobno u nižim slojevima atmosfere pritjecao je topao zrak s juga, a po visini hladniji zrak u središtu visinske ciklone, što je za posljedicu imalo jako nestabilnu atmosferu.

 • +6
 • +3

Kataklizma u Ninu

Izvor: Cropix / Autor: Jure Miskovic / CROPIX

Pritom su nastali intenzivni konvektivni procesi, tj. olujno grmljavinsko nevrijeme koje je upravo na širem području Zadra potrajalo cijelo prijepodne, a najintenzivnije je bilo u jutarnjim satima.

Tada je kiša velikog intenziteta u kratkom vremenu, svega dva sata, uzrokovala ekstremnu količinu oborine i pojavu bujičnih poplava, a kiša nešto slabijeg intenziteta nastavila je padati i tijekom cijelog prijepodneva i u rano poslijepodne te dodatno pogoršala situaciju. Od nedjelje navečer do ponedjeljka navečer sveukupno je u Zadru palo oko 285 mm kiše, a u Zemuniku oko 325 mm.

Zadar: U nevremenu potopljeno i gradsko groblje

Izvor: Cropix / Autor: Jure Mišković

Konvektivni sustav koji je uzrokovao nevrijeme pripada grupi mezoskalnih konvektivnih sustava (tzv. MCS) čije su horizontalne dimenzije veće od 100 km. U ovom slučaju sustav se protezao od srednjeg Jadrana prema sjeveru, a najveća horizontalna dimenzija dosegnula je i više od 400 km. Površinom je porastao na oko 15 000 km2 pa je obilnu kišu i grmljavinu uzrokovao i u gorskoj Hrvatskoj i na dijelu sjevernog Jadrana, a i iz istog sustava povremeno jaka kiša praćena grmljavinom padala je i u središnjoj Hrvatskoj.

 • +14
 • +11

Nevrijeme u Zadru

Izvor: Pixsell / Autor: Dino Stanin

Sustav se počeo razvijati na otvorenom moru južnije od Zadra u području konvergencije jakog i olujnog juga i jugozapadnjaka, koja je pospješila uzlazno gibanje vlažnog zraka i nastanak hladnih i visokih olujnih oblaka. Temperatura najviših vrhova tog oblačnog sustava, koji su na zadarskom području dosezali 12 km visine, bila je oko -65 °C  Na širem području Zadra detektirano je više od 25 000 munja.

 • +50
 • +47

Zabrajaju se štete u Zadru

Izvor: Cropix / Autor: Luka Gerlanc / CROPIX

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Komentari čitatelja 2

Prikaži sve
 • nicola

  13.09.2017 02:41 1 odgovora

  Ovo više nema smisla. Zbog čega Crkva nije pozvala cijeli Zadar na molitvu? Svi u Crkve! Samo nas Bog može spasiti (Zašto je to Bog napravio?) Je li ti iskušenje ili Božja kazna?

 • anarchylives

  13.09.2017 07:25

  Satan is my Lord

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi