CIKLONA SELI NA JUG

Sve su oči uprte u Irmu, a Zadar je srušio neslavni svjetski rekord!

11.09.2017 u 22:58

Bionic
Reading

Kakva Irma! Zadar je u ponedjeljak bio najkišovitiji grad na svijetu s 323 mm kiše koliko je zabilježeno na mjernoj postaji u Zemuniku. Ciklona se počela premještati južnije pa se obilne oborine očekuju u utorak na području Splita i južnije

Tijekom noći s ponedjeljka na utorak ciklona uz hladnu frontu premještala se južno kroz Jadran tako da će jaka i obilna kiša tek doći na područje Šibenika, Splita i južnije, javlja Dnevnik.hr.

Državni hidrometeorološki zavod javlja kako će u utorak biti promjenljivo oblačno uz povremenu mjestimičnu kišu, najčešću na Jadranu i područjima uz Jadran.

U unutrašnjosti će puhati slab do umjeren sjeverni i sjeveroistočni vjetar, na Jadranu jugozapadnjak i jugo. Osjetno će osvježiti, osobito na kopnu. Jutarnja temperatura od 11 do 16, na Jadranu 16 do 21, a najviša dnevna od 16 do 21, na Jadranu 20 do 25 °C.

  • +6
Kataklizma u Ninu Izvor: Cropix / Autor: Jure Miskovic / CROPIX

Portal Istramet donosi pak vijest da je Zadar u ponedjeljak bio najkišovitiji grad na svijetu. Niti na području zahvaćenim uraganom Irmom u SAD-u nije palo toliko kiše.

Prema podacima Ogimeta prikupljenih s  5889 postaja na cijelom svijetu , ekstremnih 323 mm palo je na Zemuniku, a zanimljivo je da je na današnji dan 1986. godine na istoj lokaciji zabilježena još veća količina kiše, čak 352 mm. U samom gradu Zadru palo je 284 mm.

  • +27
Prizori iz poplavljenog Zadra Izvor: Cropix / Autor: Jure Miskovic / CROPIX

Oborine koje je donijela sredozemna ciklona obilnije su u odnosu na mjerne postaje na Floridi. Primjerice u Jacksonvilleu je palo 'tek' 218 mm.  U prvih 10 najkišovitijih lokacija u svijetu ušao je i Gospić gdje je u posljednja 24 sata palo 120 mm.

U Zadru se u ponedjeljak navečer počela zbrajati šteta. Samo u zadarskoj bolnici riječ je o milijunskim iznosima. Ogromne su štete nastale na prometnicama, mostovima i ostaloj infrastrukturi. Pod vodom je bilo groblje, trgovine, kafići, trgovački centar.

Najteže je pak bilo u Ninu gdje je u ponedjeljak navečer pozvan HGSS kako bi evakuirao radnike Cromarisa. Solana je potpuno uništena.

Premijer  Andrej Plenković obećao je kako će Vlada maksimalno pomoći opustošenim područjima.

  • +50
Zabrajaju se štete u Zadru Izvor: Cropix / Autor: Luka Gerlanc / CROPIX