GORIMO NA +36

Meteoalarm upozorava: Vrijeme je opasno! Osvježenje tek nakon vikenda

20.07.2017 u 09:44

Bionic
Reading

Zbog izuzetno visokih temperatura zraka Meteoalarm DHMZ-a upaljen je na narančasto za sjevernu i središnju Hrvatsku. Očekivane temperature penjat će se do 36 °C, a ni sljedeći dani neće donijeti osvježenje. Ipak, početkom sljedećeg tjedna temperatura bi ponegdje mogla pasti i za deset stupnjeva

'Vrijeme je opasno. Prognozirane su neuobičajene vremenske prilike. Šteta i ljudske žrtve su moguće. Budite oprezni i redovno se informirajte o očekivanim meteorološkim uvjetima. Budite svjesni neizbježnog rizika', stoji na stranicama DHMZ-a u opisu narančastog alarma.

Danas će u Hrvatskoj biti vruće, a u unutrašnjosti vrlo vruće. Vrijeme će biti pretežno sunčano i suho, a u unutrašnjosti se poslijepodne i navečer očekuje mala do umjerena naoblaka uz mogućnost lokalnog pljuska i grmljavine, ponajprije u najzapadnijim krajevima.

Vjetar će biti većinom slab, poslijepodne u središnjoj Hrvatskoj umjeren jugozapadni, a na Jadranu mjestimice do umjeren jugozapadni i zapadni. Najviša dnevna temperatura zraka od 31 do 36 °C, u gorju malo niža.

  • +10
Kako su građani potražili spas od vrućina Izvor: Pixsell / Autor: Borna Filić / Pixsell

Gotovo isto bit će i u petak s najvišom dnevnom temperaturom do 36 °C i mogućnošću lokalnih pljuskova i grmljavine u unutrašnjosti. Vjetar će većinom biti slab, na Jadranu mjestimice do umjeren jugozapadni i zapadni.

Značajne promjene vremena neće biti do utorka. Tijekom vikenda bit će i dalje izuzetno vruće, s rastom noćne temperature zraka koja će se u unutrašnjosti penjati do neugodnih 25 °C. U gorju i na moru temperatura zraka bit će stupanj, dva niža.

U unutrašnjosti će još ponedjeljak biti vruć, dok se u utorak očekuje olakšanje i pad temperature ponegdje i za deset stupnjeva.