POLITIČKI ANALITIČARI

Mesićeve izjave o Gadafiju najviše govore o – Mesiću

23.08.2011 u 14:40

Bionic
Reading

Bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić još jednom je neugodno iznenadio javnost kada je, na dan kada su pobunjeničke snage ušle u Tripoli, javno izašao s priopćenjem u kojem priznaje da je lobirao kod veleposlanika Rusije, Kine i SAD-a u Hrvatskoj da se Moamer Gadafi povuče s vlasti u zamjenu da NATO prestane s napadima, tj. da spasi živu glavu diktatoru i teroristu

'Ne ulazeći u ocjenu Gadafijevog režima, bez ikakvih iluzija o njegovome karakteru u kontekstu onoga što smatramo demokracijom, ali i uz punu svijest o strogo sekularnom karakteru vlasti što je srušena, izražavam žaljenje zbog toga što su borbe posljednjih mjeseci, uključujući NATO-ove udare, a posebno jučerašnje borbe za kontrolu nad Tripolijem, odnijele velik broj civilnih žrtava', naveo je Mesić u svojoj izjavi.

Politički analitičar Damir Grubiša smatra da je Mesićevo ponašanje anakrono, i to sve govori o njemu. Višeslav Raos smatra da je takvo Mesićevo ponašanje štetno. 'I dok je bio predsjednik, Mesić je slao zbunjujuće politike kada se radilo o vanjskoj politici, koje su bile u suprotnosti s onim što je radila Vlada, posebno u odnosu prema Kubi i Libiji', rekao je Raos.

Na takve poteze se s čuđenjem gledalo iz Pariza, Londona ili Bruxellesa, ali nisu nanosili veliku diplomatsku štetu. 'S druge strane, nije zabranjeno podržavati Gadafija jer on još uvijek nije osuđen kao ratni zločinac, a Mesić je običan građanin koji može govoriti i raditi što ga je volja. Ali da bi trebao pripaziti, trebao bi', zaključio je Raos.