U VARAŽDINSKIM TOPLICAMA

Mesić posjetio ranjene ukrajinske borce

25.11.2014 u 09:09

Bionic
Reading

Stjepan Mesić, predsjednik Hrvatsko-ukrajinskog društva i bivši predsjednik RH, posjetio je u pratnji ukrajinskog veleposlanika u Hrvatskoj Oleksandra Levčenka ranjene borce ukrajinske nacionalne garde i ministarstva unutarnjih poslova koji se nalaze na rehabilitaciji u Varaždinskim Toplicama

'Poslije Drugog svjetskog rata mislio sam da rat više nije moguć. A nakon što sam preživio Drugi svjetski rat, proživio sam i naš Domovinski rat u kojem smo najprije imali Zbor narodne garde iz kojeg je, nakon priznanja, izrastao, HV, rekao je Mesić obraćajući se osmorici ukrajinskih boraca koji su, nakon pregleda u bolnici Dubrava, na posttraumatskom oporavku u Varaždinskim Toplicama.

S medicinskim tretmanom i uvjetima smještaja ukrajinski branitelji su zadovoljni, a posebno su ih se dojmili povremeni programi tijekom vikenda. Naime, kako je objasnio veleposlanik Levčenk, bili su u varaždinskom HNK-u u sklopu Noći kazališta, zatim na koncertu podrške u Pakracu, a na poziv hrvatskih veterana Domovinskog rata posjetili su i Murter, gdje su bili u ribolovu.

'Prije povrata u domovinu planiraju ići na Krk, kao i u Rijeku na koncert ukrajinske dijaspore. Naši iseljenici zovu ih tijekom dana jer ih žele posjetiti i iskazati im podršku. Posjećuju ih i hrvatski branitelji, pa zato neki i nose majice gardijske brigade Tigrovi', objasnila je volonterka Marija koja je s kolegicom Simonom zadužena za prevođenje.

Među ukrajinskim braniteljima stradalim na bojištima je i kapetan Oleksadner Makijenko koji je bio u helikopteru srušenom krajem svibnja. Od svih članova posade i putnika, među kojima su bili general ukrajinske vojske i još 12 osoba, jedini je on preživio. Uz želje za dobro zdravlje, Makijenko je Mesiću uručio obilježje ukrajinske nacionalne garde kao spomen i znak zahvale na posjeti.

'A ja vama želim da se što prije izliječite i da se više ne vidimo u bolnici, već na Jadranu u ribolovu', uzvratio je Mesić dodavši da nije uspio savladati ukrajinski, iako mu je supruga Ukrajinka.

Rat u Ukrajini iznenadio je bivšeg hrvatskog predsjednika.

'Nisam se tome nadao, iako sam znao da ima problema. Bilo je dosta napeto kod izbora, ali nisam vjerovao da to može otići tako daleko, da može doći do rata', rekao je Mesić.

Na upit o uzroku sukoba i sličnostima s Hrvatskom u nedavnoj prošlosti, rekao je da ima utoliko sličnosti što je dio zemlje okupiran.

'Tako je bilo kod nas, tako je i u Ukrajini. Mi smo dio riješili vojnom akcijom, a dio smo riješili pregovorima. Najbolje bi bilo mirno rješenje, kada bi se moglo sjesti za stol i dogovoriti. Ukrajina je jedna i na taj način treba rješavati ovo pitanje', poručio je Mesić dodavši da ni on ni bilo tko sa strane ne mogu pomoći, već Ukrajinci moraju sjesti za stol, bez miješanja sa strane, neovisno o tome govore li ukrajinski li ruski.

Unatoč lijepim željama, kao i pokojoj šali, realnost je drugačija. Ukrajinski branitelji vraćaju se 21. prosinca natrag na bojišta.

'Svi imaju čvrstu želju da se vrate u svoje jedinice koje su u različitim regijama, uključujući i privremeno okupirani Donjeck', naglasio je ukrajinski veleposlanik, dodavši da pravedna stvar mora pobijediti.

Primirje se krši svakodnevno jer, kako je ustvrdio veleposlanik, druga strana ne poštuje rujanski sporazum, dok ga se ukrajinska pridržava.

'Praktički imamo bojkot od tzv. Luganske i Donjecke narodne republike, a razlog tome je ruska vojska koja je posljednjih dana ušla na ta područja u još većem broju. Riječ je o tisućama i tisućama profesionalnih vojnika, specijalaca. Stoga ovih dana možemo očekivati pogoršanje situacije jer nam je jasno da nisu došli na prvosvibanjsku paradu. Međutim, mi smo spremni za bilo koji razvoj scenarija. Mi jednostavno nemamo kuda. Moramo osigurati teritorijalni suverenitet i našu opstojnost. Upravo ovih dana obilježavamo još jednu tužnu obljetnicu, to je gladomor, odnosno umjetno izazivanje gladi od čega je u Ukrajni umrlo šest do sedam milijuna naših ljudi, dok je u Drugom svjetskom ratu poginulo osam milijuna naših vojnika, a ukupni gubici bili su 13,5 milijuna. To su najveći gubici među svim antifašističkim nacijama, a danas naš neprijatelj podcjenjuje našu žrtvu i našu spremnost da se branimo. To govori spremnost ovih naših boraca da se vrate, kao i spremnost svakog građanina Ukrajine da da sve od sebe za svoju zemlju', rekao je veleposlanik te dodao da će sličnost Hrvatske i Ukrajine biti u tome što će i oni integrirati privremeno okupirani teritorij jer pravednost mora pobijediti.