NA PRIJEDLOG KOMISIJE

Mesić pomilovao petero osuđenika, 27 odbio

24.09.2009 u 14:23

Bionic
Reading

Predsjednik Stjepan Mesić posljednjom je odlukom o pomilovanju smanjio kazne dvojici osuđenika za pronevjere, krivotvorenja, prijevare, krađe i protuzakonit lov, za troje osuđenika zatvorske kazne zamijenjene su uvjetnim, a 27 osuđenika ne može biti zadovoljno predsjedničkom odlukom jer su im molbe odbijene

ZAGREB - Mesić je na prijedlog Komisije za pomilovanja za dva mjeseca smanjio kaznu 45-godišnjemu Šibenčaninu osuđenom na 14 mjeseci zatvora zbog pronevjere, krivotvorenja isprave i prijevare. Još je bolje prošao 30-godišnji krivolovac i kradljivac s područja Svetoga Ivana Žabna, kojemu je kazna od 17 mjeseci smanjena za pet mjeseci, no najzadovoljnija može biti 48-godišnja Zaprešićanka kojoj je šestomjesečna zatvorska kazna zbog zloporabe položaja i ovlasti zamijenjena uvjetnom osudom koja se neće provesti ako u roku od tri godine ne počini novo kazneno djelo.

Zahvaljujući predsjedniku Mesiću, prijevremeno su rehabilitirani 41-godišnja Zagrepčanka, osuđena na 16 mjeseci zbog pokušaja ovjeravanja neistinitog sadržaja i krivotvorenja isprave, te 37-godišnjak iz Krupe koji je, također zbog krivotvorenja isprava, osuđen na osam mjeseci zatvora, uvjetno na dvije godine.

Odluke o pomilovanju donesene su krajem lipnja, no tek su jučer objavljene u 'Narodnim novinama'.

Podsjetimo, Mesić je u srpnju pomilovao 28-godišnju Riječanku koja je zbog šverca marihuane bila osuđena na osam mjeseci zatvora. Kazna joj je preinačena na tri godine uvjetno zbog toga što je njezin 18-mjesečni sinčić teško podnosio razdvojenost od majke, a suprug osuđene Riječanke također je u zatvoru.