CRNE SLUTNJE

Mesić o Milanoviću, DP-u i 'normalizaciji radikalizma': To je velika opasnost

23.05.2024 u 16:31

Bionic
Reading

Bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić u intervjuu za Klix.ba dotaknuo se mnogih tema, a između ostalog govorio je o predsjedniku Zoranu Milanoviću i mogućim posljedicama ulaska Domovinskog pokreta u Vladu premijera Andreja Plenkovića

Vladu HDZ-a i Domovinskog pokreta Mesić je opisao kao 'brak iz nužde'.

'Istina je da Domovinski pokret ne predstavlja nekakavu snagu osim brojčano što su se mogli uz HDZ pojaviti u Vladi. Mogli su formirati zajedno Vladu. Ali mislim da takva politika ne može biti dugog vijeka. To će trajati neko vrijeme kao brak iz nužde. Ja bi volio da što kraće traje', kazao je bivši hrvatski predsjednik za Klix.ba.

Upitan je li predsjednik Zoran Milanović kandidaturom za premijera pomogao ili odmogao hrvatskoj oporbi, odgovorio je da je njegov dojam na početku bio da je pomogao jer je malo uzbudio duhove.

'Malo je dao na znanje da politika može ići i nekim drugim smjerom. Mora se priznati da su lijeve snage bile malo dezorjentirane. Ovim potezom predsjednika malo se uzbudilo, ali na jedan neučinkovit način. Opet se to sve skupa smirilo, on je izašao iz igre. Lijeve snage i SDP nisu mogle poslije izbora formirati Vladu', konstatirao je Mesić.

S obzirom da Milanovića poznaje već jako dugo, upitan je i kako gleda na politiku predsjednika u odnosu prema BiH.

'Znam ga od kad se rodio. Njegova politika u svakom slučaju nije dobra. On je čovjek obrazovan, govori francuski, ruski, engleski, i može se reći poznaje dobro svjetske prilike i unutrašnje. Mene malo iznenađuje kad on prima Milorada Dodika. Ja sam ga pitao "Kako ti je palo napamet da primaš Milorada Dodika". On mi odgovori pa on je lider Srba. On nije nikakav lider Srba, on ima funkciju danas ovakvu sutra onakvu, on je predstavnik one institucije u koju bude izabran. Međutim, s njim se ne može puno računati jer on ne priznaje BiH. To je njegova glavna karakteristika. Ti nemaš šta s njim razgovarati', odgovorio je Mesić.

  • +3
Zoran Milanović na tribinama Izvor: Pixsell / Autor: Goran Stanzl

Nastavno na ocjenu Dejana Jovića da ulazak DP-a u Vladu predstavlja 'normalizaciju radikalizma' u hrvatskom društvu, odgovorio je da je to uistinu 'jedna velika opasnost jer ta ekipa koja je došla na vlast putem kompromisa nije neka ozbiljna snaga, ali budući da oni predstavljaju dio snaga na vlasti mogu utjecati jednim dijelom na fašizaciju hrvatskog prostora'.

'Ja ne mislim da to može biti od prevelike važnosti. Ali fašizacija je uvijek opasna, jer fašizam može nastati u malom prostoru. Komunizam, to je mega ideja koja je svjetska ideja, ali koja se pokazala da je to čisti idealizam, i da je on neostvariv. 'Svi će ljudi biti braća, svi će imati koliko im treba, radit će koliko mogu.' Sve su to iluzije, realan život je sasvim nešto drugo. Međutim, fašizam je opasan jer može nastati u malom krugu da se kasnije širi ovisno o tome kakve su politike, koliko su uspješne politike, koliko je demokracija uspješna i stabilna', kazao je Mesić, dodajući da razvoj fašizacije ovisi o puno stvari i da se ulaskom krajnje desnice postoji mogućnost da se 'pomalo naslućuje fašizacija ili ustašizacija'.

  • +19
Domovinski pokret Izvor: Cropix / Autor: Goran Mehkek
sve osim nogometa